Boek
Nederlands

De oproep van de nar

Robin Hobb (auteur)
Een koninklijke bastaardzoon moet een verdwenen troonopvolger opsporen. Vervolg op de trilogie 'De boeken van de zieners', waarvan 'Vermogen en wijsheid' het laatste deel was.
Extra onderwerp
fantasy, Romans, Sciencefiction
Titel
De oproep van de nar
Auteur
Robin Hobb
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fool's errand
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001
576 p.
ISBN
90-290-7003-X

Besprekingen

'De boeken van de nar' spelen zich af in de wereld die we uit de eerste twee trilogieën van Robin Hobb kennen: de wereld van het koninkrijk van de Zes Hertogdommen uit 'De Boeken van de Zieners', maar ook die van het meer zuidelijk gelegen Beijerstad uit 'De Boeken van de levende Schepen'. Met De oproep van de nar keert Hobb terug naar de eerste trilogie, 15 jaar na het slot daarvan. De hoofdpersoon uit die trilogie, de koninklijke bastaard Fitz, die is gezegend met zowel het Vermogen als met de Wijsheid, heeft zich in die jaren afzijdig gehouden van het hofleven en als Tom Dassenkop een soort kluizenaarsleven geleid in de bossen, samen met zijn wolf Nachtogen, waarmee hij een Wijsheidsband heeft, en de jongen Pé, een weesjongen uit de oorlog met de Rode Kapers. Slechts weinigen weten dat Fitz destijds niet is overleden.

In het begin van Hobbs nieuwe trilogie begint de routine van Fitz' teruggetrokken leven echter af te brokkelen. De jongen Pé is op de leeftijd om erg…Lees verder
Eerste deel van een nieuwe serie die speelt in het land der Zieners. FitzChivalric en zijn wolf worden na een retraite van tien jaar opnieuw betrokken bij het hofleven na de verdwijning van de kroonprins. Het tempo van het verhaal ligt laag en de schrijfster herhaalt zich soms. Het gegeven van de 'Wijsheid', het vermogen om met dieren te communiceren en zich aan één dier te binden, is intrigerend. Vermoedelijk moeilijk te volgen voor lezers die de eerste serie, 'De boeken van de zieners', niet kennen. Op het laatste deel daarvan, 'Vermogen en wijsheid'*, is deze roman een direct vervolg. Redelijke vertaling. Kleine druk.

Over Robin Hobb

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Szymon Sokół

Margaret Astrid Lindholm Ogden (Oakland (Californië), 5 maart 1952), beter bekend onder de pseudoniemen Robin Hobb en Megan Lindholm, is een Amerikaanse schrijfster van high-fantasy- en sciencefiction-romans.

Sinds 1971 schrijft ze onder het pseudoniem Megan Lindholm; haar geboortenaam. Sinds 1995 schrijft ze tevens onder de androgyne naam Robin Hobb, hetgeen lijkt op hobbit en hobgoblin.

Ze is getrouwd met Fred Ogden en is moeder van drie volwassen kinderen en één jonger kind.

Biografie

Margaret Astrid Lindholm werd op 5 maart 1952 geboren in Oakland, Californië. Toen ze negen jaar oud was verhuisde ze naar Fairbanks, Alaska. De verhuizing was een schok voor haar geweest. Ze woonde met haar familie in een slecht geïsoleerd huis met veel gebreken.

Na haar middelbare school deed ze de studie communicatie aan de Universiteit van Denver in Colorado. Toen ze 18 jaar was trouwde ze, en verhuisde ze n…Lees verder op Wikipedia