Boek
Nederlands

Allergie : over hooikoorts, astma, eczeem en andere aandoeningen

Roy Gerth Van Wijk (auteur), H. De Groot (auteur)

Allergie : over hooikoorts, astma, eczeem en andere aandoeningen

In de reeks:
Praktische en medische informatie voor patie͏̈nten en hun omgeving.
Onderwerp
Allergieën
Extra onderwerp
Hooikoorts, astma, Eczeem
Titel
Allergie : over hooikoorts, astma, eczeem en andere aandoeningen / Roy Gerth van Wijk, Hans de Groot
Auteur
Roy Gerth Van Wijk H. De Groot
Taal
Nederlands
Editie
4de geheel herz. dr.
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
99 p. : ill.
ISBN
90-5826-262-6

Besprekingen

Steeds meer mensen kampen met allergieën. Allergie is een overgevoelige reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen. De voornaamste allergenen zijn stuifmeel, bepaalde voedingsstoffen, medicijnen, stof en bacterieën. Gevoelig voor allergische aandoeningen zijn de huid, luchtwegen, ogen, neus en het spijsverteringskanaal. De meest voorkomende allergische aandoeningen zijn netelroos, eczeem, hooikoorts en astma.

In Allergie maken Roy Gerth Van Wijk en Hans De Groot een round-up van de meest voorkomende allergieën en de verschillende remedies. Het boek opent met een beschrijving van wat allergie wel en niet is, hoe men de diagnose kan laten vaststellen en hoe men de klachten kan verminderen en voorkomen. Daarnaast spitst het boek zich toe op de locatie in het menselijke lichaam waarop een allergie kan slaan: in de neus (hooikoorts), op de huid (eczeem en urticaria), in de longen (astma) en de darmen (voedselallergie). Ook allergie voor insekten en beroepsallergie krij…Lees verder
Een deel uit de bekende serie 'Spreekuur thuis'. Het onderwerp is uitzonderlijk actueel: steeds meer mensen - vooral ouders van kinderen - klagen over verschijnselen die naar hun eigen zeggen veroorzaakt worden door overgevoeligheid ('allergie') voor bepaalde stoffen in voedingsmiddelen of elders in de omgeving. De beide auteurs zijn top-deskundigen op dit gebied en het boekje is zonder voorbehoud verantwoord. De grondslagen van het begrip 'allergie' worden evenzeer wetenschappelijk verantwoord als populair toegankelijk besproken, in de uitwerking wordt een levendige afwisseling gevolgd van theorie en casuïstiek. Functionele (kleuren)foto's, kadertjes en didactisch voortreffelijke schema's verlevendigen de tekst; register, adressenlijst en literatuuropgave ronden dit goede boekje af.