Boek
Nederlands

De lont aan de wereld : een reis door Pakistan

Rudi Rotthier (auteur)
+1
De lont aan de wereld : een reis door Pakistan
×
De lont aan de wereld : een reis door Pakistan De lont aan de wereld : een reis door Pakistan

De lont aan de wereld : een reis door Pakistan

Genre:
Tijdens zijn reis door Pakistan werd Rotthier, aanvankelijk op zijn hoede voor aanslagen en kidnappers, verrast door een offensief van agressieve gastvrijheid. Bewoners wilden hem laten zien dat ze niet in de bakermat van het wereldterrorisme leven. Tegelijk leken ze vaak geen verweer te hebben tegen extremistische religie.
Titel
De lont aan de wereld : een reis door Pakistan
Auteur
Rudi Rotthier
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2011
206 p. : ill.
ISBN
9789045018935 (paperback)

Besprekingen

Pakistan kan je moeilijk een uitverkoren reisbestemming noemen. De meeste informatie die we krijgen vanuit dit buurland van India, Afghanistan en Iran is ronduit negatief. Het is niet alleen een land van grote overstromingen en andere natuurrampen, maar vooral ook van bomaanslagen en talibanaanvallen. Bovendien is Pakistan het land dat Osama Bin Laden herbergde. President Obama noemde het ooit ‘het gevaarlijkste gebied ter wereld’ en met de liquidatie van Bin Laden kreeg hij nog gelijk ook.
Rudi Rotthier, voormalig journalist van De Morgen, reisde twintig jaar geleden al door Pakistan, en deed dat in 2010 opnieuw. Met enig voorbehoud, omwille van de vele waarschuwingen over het gevaar dat om elke hoek schuilt, trok de auteur schoorvoetend naar Pakistan, met als hoofddoel met de mensen te praten over hun land. Hoe ervaren zij hun land, dat in de rest van de wereld met veel argwaan wordt bekeken?
Verschillende keren lezen we dat Pakistan ‘een slecht land met goede mense…Lees verder
De auteur, Vlaams journalist/reiziger, geeft in vijftien verhalen, die deels eerder verschenen in het Vlaamse nieuwsmagazine Knack, een beeld van het huidige Pakistan. Ontmoetingen met mensen, religie en cultuur, gastvrijheid, afstand tot de westerse cultuur. Doordat de auteur zelf geen Urdu of andere inheemse taal beheerst, spelen tussenpersonen (tolk, gids, chauffeur) in het boek een belangrijke rol. Onbegrip, dubbelzinnigheid en afstand zijn daardoor sterk aanwezig. Toch veel aandacht voor het leven van de 'gewone' Pakistaan, en ook goede feitelijke informatie over de geschiedenis, politiek en samenleving. Vereist enige voorkennis, maar is voor de geschoolde en in niet-westerse zaken geïnteresseerde lezer een boeiend, maar niet altijd gemakkelijk boek. Goed leesbaar, geschreven in de vorm van persoonlijke ontmoetingen en gesprekken. Niet bedoeld en geschikt als reisgids. Kaartjes, woordenlijst, geschiedenis, statistieken.

Over Rudi Rotthier

Rudi Rotthier (Sint-Niklaas 1957) is een Vlaams journalist en schrijver van reisliteratuur.

Rudi Rotthier studeerde in Gent Musicologie en Filosofie en ging daarna werken als journalist voor De Morgen vanaf 1980 tot 1989. Daarna is hij zich fulltime op het schrijven van reisboeken en reportages gaan leggen. Voor zijn boek De Koranroute ontving hij in 2004 de Bob den Uyl-prijs.

Publicaties

 • 2019 - De Verscheurde Staten van Amerika. Berichten uit Trumpland
 • 2011 - De lont aan de wereld
 • 2010 - Een kneedbaar land
 • 2009 - God, Darwin en natuur (samen met Redmond O'Hanlon)
 • 2008 - De andere kant van de wereld
 • 2005 - Het land dat zichzelf bemint
 • 2003 - De Koranroute
 • 2001 - Het gulle continent
 • 2001 - Hotel Fabiola
 • 2000 - Het beste land van de wereld
 • 2000 - Caesars van de wildernis-de ontdekking van Canada (redactie)
 • 1995 - …Lees verder op Wikipedia