Boek
Nederlands

Het Mozartcomplot

Scott Mariani (auteur)
+1
Het Mozartcomplot
×
Het Mozartcomplot Het Mozartcomplot

Het Mozartcomplot

Genre:
Samen met zijn ex-vriendin onderzoekt een man de verdachte dood van haar broer, waarbij zij stuiten op een verdwenen brief van Mozart, die gedood zou zijn door een nog steeds bestaande splintergroepering van de vrijmetselarij.
Titel
Het Mozartcomplot
Auteur
Scott Mariani
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Mozart conspiracy
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2009
363 p.
ISBN
9789026125744

Besprekingen

In 1791 stierf de Weense componist Mozart in mysterieuze omstandigheden. Over de doodsoorzaak circuleren verschillende theorieën, waarvan vergiftiging door zijn rivaal Salieri wereldwijd bekend werd door de eerder geestige film 'Amadeus'. Een andere theorie is dat Mozart vermoord werd door vrijmetselaars omdat hij in zijn opera 'Die Zauberflöte' geheimen van het genootschap verraden zou hebben. Het Mozartcomplot van Scott Mariani vertrekt van deze laatste veronderstelling en laat een geheime en vooral gewelddadige vrijmetselaarsorde tweehonderd jaar later nog altijd een belangrijke rol spelen in de internationale politiek. Nu zijn de historische achtergronden, het samenzweringsaspect en de vrijmetselarij in de plot totaal ondergeschikt aan de actie en het ongebreideld moorden. Dit boek is vooral een filmisch gebeuren dat niet de minste intellectuele inspanning vraagt.

De auteur gebruikt de gewezen SAS-er Ben Hope een tweede maal als hoofdpersonage in een actiethriller en…Lees verder
Bij zijn onderzoek voor een boek over de geheimzinnige dood van Mozart komt een pianist op het spoor van een samenzwering van uiterst rechtse zakenlieden en politici. Voor hij door hen vermoord wordt, ziet hij kans een cd-rom met belastend materiaal naar zijn zuster te sturen. Deze schakelt een oude vriend in, een vroegere elitemilitair, nu een soort privédetective. Verder is een Weense politieman zijdelings bij de zaak betrokken. Dit is eerder een avonturenverhaal dan een thriller en de auteur heeft enkele wonderlijke toevalligheden nodig om de plot rond te krijgen, maar dat doet nauwelijks afbreuk aan het leesplezier. Het is een eenvoudig geschreven, heel spannend boek, vol verrassende wendingen, in de trant van 'De Da Vinci code' van Dan Brown: een oeroud geheim genootschap, talrijke verwijzingen naar de (kunst)geschiedenis (in dit geval de muziek en de vrijmetselarij), een verloren gewaand document (een brief van Mozart over zijn angst vermoord te worden), enz. Het verhaal speelt …Lees verder