Een tomeloze tijd

Een tomeloze tijd
Besprekingen
De cocaïnejaren
Sterspeler is in dit derde deel van Stephen Frys autobiografie is het witte poeder. Daaruit kwam geen Grote Literatuur voort.
Stephen Fry: komiek, quizmaster, ontdekkingsreiziger, acteur en schrijver. Voor veel Britten is hij een nationaal monument, altijd entertainend, altijd erudiet en zo alomtegenwoordig als de Queen of een kopje thee. Anderen vinden hem dan weer onuitstaanbaar, pseudo-intellectueel, een omhooggevallen aansteller. En Fry is de eerste om die laatste groep gelijk te geven, getuige zijn zelfkastijding in Een tomeloze tijd.
Het is alweer het derde deel van Frys autobiografie, na een heerlijk verslag van zijn kindertijd in De jongensjaren en van zijn studentenbestaan in Cambridge in De collegejaren. Maar een derde autobiografisch volume - is dat nodig als er volstrekt toereikende ééndelige biografiëen bestaan van Napoleon, Churchill en Mozart?
'Onvergeeflijke hybris', vindt ook de auteur. Toch heeft Fry een goeie reden om zo aan de rol te gaan met alwéér een boek vol verhalen en anekdotes: uit een struikgewas van woorden doemt eindelijk iets al…Lees verder
Kilo's junkieverdriet
Een tomeloze tijd van Stephen Fry is eigenlijk stomvervelende lectuur.
Van alle slechte boeken die ik ooit heb uitgelezen, is Een tomeloze tijd van Stephen Fry het beste. Toen zes jaar geleden dit nu in het Nederlands vertaalde derde deel van zijn memoires verscheen, onder de titel More Fool Me, was ik er als de kippen bij. Doodeenvoudig omdat mijn boekenplanken zeer hebberig zijn als het gaat om alle verhalen die mij ook maar iets (meer) kunnen vertellen over de Gouden As van de Engelse comedy, aka: de grappigste humor ter wereld.
Eenvoudige test. Twee kannibalen eten een clown op, zegt de ene kannibaal tegen de ander: Do you think he tastes funny?
Als je hier niet om moet lachen, haak je nu rustig af.
Ter leringh over vermaeck: die Britse Gouden As begint bij de theatershow Beyond the Fringe, Londen begin jaren zestig, met Peter Cook en Dudley Moore als grote sterren. En loopt dan via de krachtpatsers van Monty Python naar de los-vast-bent uit de jaren tachtig en negentig van Stephen Fry, Hugh Laurie, Rowan Atkinson, Emma Thomps…Lees verder
Na een dag hard werken een snuif cocaïne
Komiek en schrijver Stephen Fry schrijft over zijn leven als celebrity.
Het is maar dat u het weet. "Ik acht mezelf onbekwaam in het leiden van een normaal leven. Misschien is dat de reden voor mijn onvergeeflijke hybris om de mensheid een derde autobiografisch boek aan te doen", schrijft de Britse veelkunner Stephen Fry in 'Hoofdstuk een' van Een tomeloze tijd, na Een jongensleven en De collegejaren het derde boek over zijn leven. Geen nood overigens voor wie de aanloop heeft gemist. Onder de kop 'Waar waren we gebleven?' vat Fry (1957) de eerste pakweg dertig jaar in zo'n veertig pagina's op vermakelijke wijze samen.
Een tomeloze tijd (in 2014 verschenen onder de titel More Fool Me; A memoir) gaat vooral over Fry's leven als celebrity, die onder anderen Charles en Diana op de thee krijgt. Hij maakt naam met tv-series als 'Blackadder' en 'A Bit of Fry and Laurie', schrijft zijn eerste roman. Overdag werkt hij (hard), 's avonds viert hij feest. Dat wil zeggen; nadat hij de cocaïne heeft ontdekt, daarvóór haatte hij feestjes. V…Lees verder
-
Stephen Fry
-
Henny Corver