Boek
Nederlands

Het land van vaste gewoonten

Ted Thompson (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
+1
Het land van vaste gewoonten
×
Het land van vaste gewoonten Het land van vaste gewoonten
Genre:
Een 60-jarige man met een carrière in de financie͏̈le wereld zet zijn leven en dat van zijn familie en vrienden op zijn kop als hij wil scheiden en met vervroegd pensioen gaat.
Titel
Het land van vaste gewoonten
Auteur
Ted Thompson
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The land of steady habits
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2015
266 p.
ISBN
9789029539081 (paperback)

Besprekingen

Lessen van hondje Laika

Roman. Ted Thompson schreef een indrukwekkende debuutroman waarin een late midlifecrisis gekoppeld wordt aan de financiële crisis van 2008. Doem en ondergang moet u niet verwachten, wel een vileine kijk op het lege leven van de Amerikaanse middenklasse.

Anders Hill is net de zestig voorbij wanneer hij er plotseling genoeg van heeft. Op zijn vrouw is hij allang uitgekeken, zijn twee zonen zijn het huis uit. En dat huis zelf? Welja, dat hoeft ook niet meer zo nodig. Zijn leven is tot stilstand gekomen, stelt hij vast, en daarom zet hij een echtscheidingsprocedure in gang, gaat hij vervroegd met pensioen en neemt hij zich voor volop voor de vrijheid te gaan.

Hij merkt al snel dat zijn vrijheid niet veel verder draagt dan zelf de protserige kerstversiering op het dak van zijn nieuwe woning installeren en dat hij zich mispakt heeft aan dat vervroegd pensioen: de financiële ademnood komt steeds dichterbij. Daardoor begint het Anders te dagen dat zijn vroegere leven misschien toch nog zo slecht niet was.

Ted Thompson weeft door deze verhaallijn een tweede, die alles te maken heeft met Anders' job. Net afgestudeerd ging hij aan de slag bij Springer Financial. Voor die firma sloot hij een deal met een bouwpromotor uit Kansas …Lees verder

Overtuigende debuutroman over een Amerikaanse familiecrisis in de suburbia van Connecticut, geschreven in de stijl van Richard Yates en Jonathan Franzen. Na een jarenlange carrière in de financiële wereld houdt de zestigjarige Anders Hill het forensenleven en zijn huwelijk voor gezien. Woedend over de mallemolen van het kapitalistisch systeem, de veeleisendheid van zijn vrouw Helene, de hypocrisie van hun vrienden en de lamlendigheid van zijn jongste zoon Preston gooit Anders zijn kont tegen de krib en begint een nieuw leven. Maar vervroegd met pensioen gaan én het huis met de torenhoge hypotheek aan Helene cadeau doen, zoals hij vol bravoure heeft toegezegd, is een brug te ver. Aanvankelijk geniet Anders van de heroverde vrijheid, maar zijn omgang met de minderjarige zoon van vrienden (die zijn drugs met Anders deelt) leidt tot een regelrechte catastrofe waarbij ook Preston betrokken raakt. Ted Thompson (1980) is een meester van de dialoog en een scherpzinnig chroniqueur van de bizar…Lees verder