Boek
Nederlands

Hasse Simonsdochter

Thea Beckman (auteur)
+1
Hasse Simonsdochter
×
Hasse Simonsdochter Hasse Simonsdochter

Hasse Simonsdochter

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer de jonge Hasse in de 15e eeuw de beruchte Jan van Schaffelaar van het schavot redt door met hem te trouwen, verwerft ze zich een plaats als boogschutter in zijn huurlingenleger dat de Veluwe onveilig maakt. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Hasse Simonsdochter
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2000
260 p. : ill.
ISBN
90-6069-540-2

Besprekingen

Hasse wordt door haar anderszijn en haar vrije ongebonden geest niet door de gemeenschap geaccepteerd. Ze trouwt Jan van Schaffelaar, aanvoerder van een troep huursoldaten die de Veluwe onveilig maakt. Aan het vrije leventje komt echter een eind als Jan van Schaffelaar zich in 1482 bij Barneveld overgeeft door van de toren af te springen. Boeiend historisch verhaal dat zich afspeelt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Ruime aandacht voor de vraag waar de grens ligt tussen goed en kwaad. Door het genuanceerde, beeldende taalgebruik en de treffende beschrijving van het dagelijkse leven kan men zich uitstekend inleven in de gebeurtenissen uit die tijd. Goed beschreven wordt de burgerlijke bekrompenheid en intolerantie van de mensen t.o.v. anderen die nu eens niet in het vertrouwde beeld passen.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Bij haar trouwen was ze blij van haar geboortenaam af te zijn, omdat er vaak lollige opmerkingen gemaakt werden over hoe de naam Petie Frans is voor klein, en ze zelf klein van stuk was. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar v…Lees verder op Wikipedia