Boek
Nederlands

Het gulden vlies van Thule

Thea Beckman (auteur)
+1
Het gulden vlies van Thule
×
Het gulden vlies van Thule Het gulden vlies van Thule

Het gulden vlies van Thule

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De dochter van de ondergouverneur bemiddelt tussen de Badeners en de bewoners van het eiland Thule, die hun overheersers op allerlei manieren saboteren.
Extra onderwerp
Sciencefiction
Titel
Het gulden vlies van Thule
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2004
319 p.
ISBN
90-6069-753-7

Besprekingen

Op het paradijselijke eiland Thule, een matriarchaal bestuurde samenleving die mythologische trekken vertoont, vestigen zich kolonisten uit het Groot Badense Rijk. Hoewel de Thulenen een van oorsprong vreedzaam volk zijn, proberen ze door allerlei sabotagedaden de indringers te weren. Elvira, dochter van een ondergouverneur, vindt dat er met de Thulenen gepraat moet worden. Ze ziet kans hun taal te leren en in haar eentje onderneemt ze een avontuurlijke en niet ongevaarlijke vredesmissie. Drie dochters van de oppergouverneur doen later hetzelfde. Alle jonge meisjes komen tot de conclusie dat het geweld van hun Westerse land averechts werkt. Ze komen naar huis terug met de boodschap dat alleen vreedzame samenwerking beide landen kan redden. Dit is trouwens wat de auteur haar lezers wil zeggen: agressie wekt agressie, haat kweekt haat, pleeg overleg met elkaar. Een tweede item is de functie van de vrouw in maatschappij en samenleving. Het zijn vrouwen, oudere en jongere, die de strijd i…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Bij haar trouwen was ze blij van haar geboortenaam af te zijn, omdat er vaak lollige opmerkingen gemaakt werden over hoe de naam Petie Frans is voor klein, en ze zelf klein van stuk was. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar v…Lees verder op Wikipedia