Boek
Nederlands

Vrijgevochten

Thea Beckman (auteur)
+1
Vrijgevochten
×
Vrijgevochten Vrijgevochten

Vrijgevochten

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Jasper monstert in het begin van de achttiende eeuw aan op de Anne-Maria om de wereldzeee͏̈n te bevaren, maar het schip wordt al na enkele weken gekaapt door Tunesische zeerovers.
Onderwerp
Slavernij, Zeerovers
Extra onderwerp
Avonturenverhalen, piraten
Titel
Vrijgevochten
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2005
234 p.
ISBN
90-5637-692-6

Besprekingen

Op avontuur met streepje geschiedenis

De verbeeldingskracht van Thea Beckman (75) (zeker als het om historische romans gaat) is verbazingwekkend. In Vrijgevochten verhuizen we naar begin 18de eeuw waar een jonge Zeeuw op zee gekaapt wordt door zeerovers.

Jasper Lievenszoon de Bonte noemt zichzelf een gelukskind. Omdat hij op nieuwjaarsdag geboren werd. Een vrolijke jongen die er voorts niet bij stilstaat dat zijn moeder bij zijn geboorte sterft, dat hij uitbesteed wordt in een andere familie en als twaalfjarige terug naar zijn vader moet om de timmermansstiel te leren. Zelf gelooft hij vast in zijn goede ster: hij stierf immers niet aan pokken of pest, hun Zeeuwse dorp Zierikzee werd overspoeld maar hij bleef zelf gespaard, en zelfs als hij leert timmeren raakt hij geen vinger of teen kwijt.

Als vijftienjarige vraagt hij zijn vader toestemming om matroos te worden. Zijn norse vader heeft het moeilijk om zijn gevoelens te uiten, maar Jasper begrijpt toch dat zijn vader om hem geeft, hem slechts node laat gaan. En dan beginnen de grote avonturen.

Jasper komt op een fraaie driemaster terecht die op weg is naar Lissabon en Cadiz. Voorbij Lissabon wordt de logge driemaster gepraaid door een roversschip en naar Tunis gesleept…Lees verder

Jasper wordt geboren op 1 januari 1705: een nieuwjaarskind, van wie gezegd wordt 'dat die altijd geluk hebben'. Als vijftienjarige jongen monstert hij 'als duvelstoejager' aan op de Anne-Maria, een schip dat koers zet richting Lissabon en Cádiz. Onderweg wordt het schip gekaapt door Tunesische zeerovers, waarna de bemanning wordt verhandeld op de slavenmarkt van Tunis. Vele avonturen volgen: een woestijnveldtocht, gevechten met Berbers, gewond raken, weer genezen en uiteindelijk als galeislaaf terechtkomen op een Tunesisch kaperschip, waar muiterij uitbreekt! Een verhaal over reizen op zee, gewoonten van een ander volk in een andere eeuw, over de kracht van vriendschap, die zelfs in de meest penibele situaties aanwezig blijkt te zijn. In vergelijking met 'Saartje Tadema' heeft de auteur hier minder uitweidingen nodig: zij vertelt vlot en kernachtig en houdt een enorme vaart in het verhaal. Haar taalgebruik is rijk, gevarieerd en begrijpelijk. Ze heeft zich goed gedocumenteerd. Een spa…Lees verder

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia