Boek
Nederlands

Wonderkinderen

Thea Beckman (auteur)
+1
Wonderkinderen
×
Wonderkinderen Wonderkinderen

Wonderkinderen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tom en Wijntje kunnen zo goed leren dat ze al heel jong naar het gymnasium mogen. Maar de ouders van Tom vinden dat maar onzin. Ze sturen hem naar de l.t.s. om een vak te leren... Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
Begaafdheid, pesten
Titel
Wonderkinderen
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1999
126 p.
ISBN
90-6069-568-2

Besprekingen

Tom en Wijntje gaan op hun tiende naar de brugklas. Op de basisschool hebben beide 'wonderkinderen' twee klassen overgeslagen. Ze hebben altijd alles samen gedaan, maar daar komt nu verandering in: Wijntje gaat naar het gymnasium, maar Tom moet van zijn ouders - die al dat leren maar onzin vinden - naar de l.t.s. Hij vindt het verschrikkelijk en verzint, samen met Wijntje, van alles om zijn ouders op andere gedachten te helpen. Als niets blijkt te helpen, onderneemt hij een wanhoopspoging... Verzorgd boek, handzaam formaat, stevige kaft, omslagtekening in meerkleurendruk. Het verhaal - in de door Thea Beckman zo bekende stijl - heeft een prima opbouw: er zit veel vaart én diepgang in, de karaktertekening van de hoofdpersonen is zodanig, dat meebeleving als vanzelf gaat. Flashbacks zorgen voor de nodige achtergrondinformatie, zonder dat dit verwarring schept. Zestiende herdruk van een boek uit 1984. De tekst is ietwat gedateerd: de l.t.s. bestaat bijvoorbeeld niet meer. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Bij haar trouwen was ze blij van haar geboortenaam af te zijn, omdat er vaak lollige opmerkingen gemaakt werden over hoe de naam Petie Frans is voor klein, en ze zelf klein van stuk was. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar v…Lees verder op Wikipedia