Daisy
Nederlands

De luie stoel

Tine Mortier (auteur), Eline Van Roey (verteller)
Bas en Babien zijn een 6-jarige tweeling. Bas zit in de luie stoel van mama met een boek. Babien wil óók op die stoel, maar Bas blijft lekker zitten. Er ontstaat een ware veldslag om de stoel. Een eenvoudig en herkenbaar verhaaltje over ruzie maken en weer vriendschap sluiten.
Extra onderwerp
LUI, luisterboeken
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
De luie stoel
Auteur
Tine Mortier
Verteller
Eline Van Roey  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2010
1 cd
Speelduur
0:11
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Besprekingen

Bas en Babien zijn een 6-jarige tweeling. Bas zit in de luie stoel van mama met een boek. Babien wil óók op die stoel, maar Bas blijft lekker zitten. Er ontstaat een ware veldslag om de stoel, totdat mama binnenkomt. Herkenbaar verhaaltje over ruzie maken en weer vriendschap sluiten. Opvallend zijn de grote illustraties in collagetechniek die rond de tekst staan. Ze zijn dynamisch, expressief en grappig. Vooral de gezichten met de grote ogen tonen emoties, waardoor tekst en tekeningen elkaar prima aanvullen. Het eenvoudige taalgebruik bevat tweelettergrepige woorden, hoofdletters en leestekens, AVI-E3. Elke korte zin begint op een nieuwe regel. Gedrukt in een groot schreefloos lettertype. Aantrekkelijk, gekleurd omslag. Speels boekje voor een brede doelgroep. Ook bruikbaar om het thema 'ruzie' te bespreken. Vanaf ca. 6,5 jaar.

De luie stoel

Bas en Babien zijn een tweeling van zes jaar. Ze lijken op elkaar en toch zijn ze heel verschillend. Bas droomt ervan brandweerman te worden en Babien droomt van een poes. Uit frustaratie omdat ze geen poes krijgt van mama, zoekt Babien ruzie met haar broer. Het draait zelfs uit op een vechtpartij. Maar korte tijd later, zijn ze alweer dikke vrienden.
Het verhaal stelt niet veel voor; het is dan ook op het allereenvoudigste niveau geschreven. Het boekje ziet er wel bijzonder uit door de illustraties. Die zijn een combinatie van fimofiguurtjes met sjabloontjes en lijntekeningen. Vooral de grote sprekende ogen vallen op.

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia