Boek
Nederlands

Verjaardag met taart

Thé Tjong-Khing (auteur)
+1
Verjaardag met taart
×
Verjaardag met taart Verjaardag met taart

Verjaardag met taart

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Meneer Hond wil een taart maken voor de verjaardag van Konijntje. Steeds als hij bezig is, gaat er iets mis. Tekstloos prentenboek met gedetailleerde zoekplaten in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dieren, Jarig zijn
Titel
Verjaardag met taart
Auteur
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
[26] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789020988147 (hardback)

Besprekingen

Opvolger van het in 2005 met de Woutertje Pieterse Prijs en Zilveren Penseel bekroonde boek 'Waar is de taart'* en van 'Picknick met taart'**. Het tekstloze prentenboek bevat twaalf kleurrijke schilderijen die een dubbele pagina beslaan en waar veel op te zien is. Meneer Hond wil net de kers op de verjaardagstaart van Konijntje leggen wanneer mevrouw Hond misslaat naar een insect waardoor er serviesgoed op de taart valt. Meneer Hond kan weer opnieuw beginnen. Op alle pagina's worden voorbereidingen getroffen voor een groot feest mèt taart. Maar op elke pagina gaat er iets mis en de taart wordt steeds kleiner doordat de ingrediënten opraken. Alle bekenden uit het vorige boek zijn weer aanwezig en er gebeurt veel. Dit chaotische kijk- en zoekboek nodigt uit om meerdere keren te bekijken en terug te bladeren om te vergelijken en over te praten. De fraaie kleurenillustraties van de bekende illustrator behoeven geen toelichting. Het boek blinkt uit door de vele details. Vanaf ca. 5 jaar.

Verjaardag met taart

Dit kijk- en zoekboek vertrekt van het verjaardagsfeest van een klein konijntje. De illustraties op de cover bieden een mooi overzicht van de beginsituatie en schetsen de sfeer die Thé Tjong-Khing met behulp van schijnbaar eenvoudige technieken weet weer te geven. Als kijker krijg je meteen een overzicht van de deelnemende personages, hun verhouding tot elkaar en de handelingen die ze uitvoeren. Vanuit die achtergrond onspinnen zich op de volgende bladzijden tal van nieuwe op elkaar aansluitende, vaak humoristische situaties.
Zoals in het eerder verschenen ‘Waar is de taart?’ heeft ook dit boek geen woorden nodig om de rijkdom aan taal die de beelden oproepen weer te geven. De expressie die de illustrator in de gedragingen van de diverse dieren weet te leggen, spreekt voor zich. Wanneer je meent, nu hebben we alles gezien, blijkt er toch nog ergens een spoor te lopen dat om aandacht vraagt. ‘Verjaardag met taart’ is niet alleen een heerlijk kijk- en zoekboek dat uitnodigt om ger…Lees verder

Over Thé Tjong-Khing

CC BY 4.0 - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

Thé Tjong-Khing (Purworejo, 4 augustus 1933) is een Chinees-Nederlandse striptekenaar en illustrator.

Leven en werk

Thé werd geboren te Purworejo in het toenmalige Nederlands-Indië in een grote Chinese familie. Als kind tekende hij met krijtjes op een schoolbord in het ouderlijk huis en hij las graag de Tarzan-boeken van Edgar Rice Burroughs. Thé volgde het lyceum en studeerde daarna aan de Seni Rupa-kunstacademie te Bandung. Hij ging in 1956 naar Nederland en begon al snel als tekenaar bij Toonder Studio's, aanvankelijk als voluntair en later in vaste dienst. Hij tekende strips, zoals Arman en Ilva, Storende verhalen voor De Vrije Balloen (waarvan hij medeoprichter was) en enkele strips voor het weekblad Tina. In 1970 werd hem door kinderboekenschrijfster Miep Diekmann gevraagd illustraties te maken bij haar boek Total loss, weet je wel, juist omdat hij striptekenaar was. Hij werd f…Lees verder op Wikipedia