Boek
Nederlands

De beer en de draak

Tom Clancy (auteur)

De beer en de draak

Tom Clancy (auteur)
In de reeks:
Genre:
Rusland en de Verenigde Staten proberen uit alle macht de Chinese invasie van Siberie͏̈, waar grote voorraden olie en goud zijn gevonden, tegen te houden.
Extra onderwerp
THR, Romans
Titel
De beer en de draak
Auteur
Tom Clancy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bear and the dragon
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2001
814 p.
ISBN
90-229-8514-8

Besprekingen

Tijdens zijn nieuwe ambtstermijn ontdekt Jack Ryan dat het presidentschap er niet bepaald makkelijker op wordt. In de binnenlandse politiek wemelt het van de valkuilen, in Liberia is een revolutie gaande, de Aziatische economie raakt steeds verder in het slop en uit Moskou komen verontrustende berichten over een mogelijke aanslag op de voorzitter van de SVR, de voormalige KGB. Een moordaanslag op hoog niveau in het toch al onstabiele Rusland, daar zit niemand op te wachten. Maar nog verontrustender is de mogelijke identiteit van de vermoedelijke daders. Zijn het politieke tegenstanders? Is het de maffia? Zijn het ontevreden ex-KGB-leden? Of -- zo vraagt Ryan zich af -- hebben we hier te maken met een veel acutere bedreiging? En hij heeft gelijk. Want nog voordat zijn beste spionnen, onder wie specialist geheime operaties John Clark, de kans hebben gehad de ware toedracht te achterhalen, treden er in China al krachten naar buiten die er angstwekkend extreme denkbeelden op nahouden. En …Lees verder
Tom Clancy is een uitermate productief auteur. Onderwerp van deze thriller is een wereldomvattend conflict. Door de moord op een diplomaat raakt China (De Draak) over de hele wereld in diskrediet. De handelsbetrekkingen worden opgeschort en China krijgt ernstige financiële moeilijkheden. In het noorden van Siberië zijn aanzienlijke voorraden olie en goud gevonden, en de Chinese leiders besluiten tot een invasie. Samen met de Verenigde Staten verslaat Rusland (De Beer) het Chinese leger, dat wel over veel manschappen beschikt maar niet over de moderne technologie van het Westen. De schrijver heeft met dit bijzonder dikke boek (ruim 800 blz.) een zeer spannend oorlogsverhaal geleverd. De opbouw van het verhaal verloopt langzaam, maar geleidelijk wordt de spanning opgevoerd, culminerend in een allesbeslissende confrontatie tussen Rusland en de VS enerzijds en China anderzijds. Kleine druk.

Over Tom Clancy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Wayne Gilbert

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore, 12 april 1947 – aldaar, 1 oktober 2013) was een Amerikaans auteur van politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken ontlenen hun thematiek uit de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezet onderzoek een grote mate van realisme. Hij besteedde aandacht aan (fictieve) ecopolitieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Meerdere boeken zijn verfilmd. Ook werkte hij mee aan een aantal computerspellen waarvan de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie het bekendst zijn.

Biografie

Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die droo…Lees verder op Wikipedia