Boek
Nederlands
Jack en Connie worden tijdens WO II van elkaar gescheiden op het station van Melbourne, wanneer hij vertrekt om als soldaat te vechten. Negen familieleden uit verschillende generaties vertellen elk een stuk van hun liefdesgeschiedenis.
Onderwerp
Liefde, Wereldoorlog II
Titel
Negen dagen
Auteur
Toni Jordan
Vertaler
Noor Koch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nine days
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Artemis, 2013
221 p.
ISBN
9789047203407 (paperback)

Besprekingen

De tweelingbroers Kit en Francis wonen samen met zus Connie en hun moeder in het Melbourne van 1939. De vijftienjarige Kit moet gaan werken, terwijl Francis mag studeren. Moeder gaat ook uit werken en omdat ze een kamer verhuren om extra inkomsten te verkrijgen, helpt Connie in het huishouden. In het huis naast hen wonen de 21-jarige Jack en zijn ouders, bij wie Kit regelmatig klusjes doet. Buiten de wil van zijn ouders om beslist Jack in het leger te gaan om zijn bijdrage te leveren in de oorlog. Zijn ouders zijn redelijk welgesteld en kunnen zich een heel ander leven veroorloven dan hun buren.
Het verhaal flitst regelmatig verder in de tijd en vertelt dan over de tweelingzussen Stanzi (Constance) en Charlotte. Stanzi is een carrièregerichte, vrijgezelle therapeute die een zeer geordend leven leidt, terwijl haar zus een meer alternatieve levensstijl heeft. De zussen hebben bedenkingen over elkaars levenswijze, maar zoeken toch steun bij elkaar en hun ouders als dit nodig is.
Lees verder
Een foto inspireerde de auteur (1966), als copywriter werkzaam in Melbourne , tot het schrijven van haar derde roman. In negen dagen vertellen negen familieleden uit verschillende generaties steeds een stukje van de liefdesgeschiedenis van de man en de vrouw op die foto, waarin het afscheid van soldaat Jack van zijn geliefde Connie op het station van Melbourne tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staat. De roman start met de 15-jarige vaderloze Kit die in 1939 in de achterbuurten van Richmond de kost moet verdienen voor het hele gezin, zijn zus Connie doet het huishouden. In latere hoofdstukken komen onder meer nog Kits vrouw, dochters en kleinzoon aan het woord. Hoofdstuk na hoofdstuk wordt duidelijker wat er met Connie gebeurd is. Met de niet-chronologische structuur die vier generaties overspant, en de opeenvolging van diverse ik-personen maakt de auteur het de lezer niet altijd makkelijk. Het verbindend motief van het muntstuk dat door de generaties reist, komt soms wat geconst…Lees verder