Boek
Nederlands

De mysterieuze vlam van koningin Loana

Umberto Eco (auteur)
+1
De mysterieuze vlam van koningin Loana
×
De mysterieuze vlam van koningin Loana De mysterieuze vlam van koningin Loana

De mysterieuze vlam van koningin Loana

Een man heeft een merkwaardige vorm van geheugenverlies waarbij alleen zijn eigen levensherinneringen verloren gegaan zijn; hij trekt zich terug op de zolder van zijn ouderlijk huis om daar tussen oude kinderboeken en platen naar zijn identiteit te zoeken.
Titel
De mysterieuze vlam van koningin Loana
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La misteriosa fiamma della regina Loana
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005
423 p. : ill.
ISBN
90-446-0526-7 90-446-0527-5

Besprekingen

Yambo wordt 's morgens wakker in het ziekenhuis. Hij weet perfect wie Napoleon is, waar en wanneer deze heeft geleefd en geregeerd. Maar wie hij zelf is, weet hij niet. Een lieve dame, Paola, komt hem bezoeken en vertelt hem dat ze zijn vrouw is, dat zij twee dochters hebben en drie kleinkinderen. De naam is Yambo, zo wordt hem verteld, in feite Giambattista Bodoni. Yambo heeft een zwaar ongeval gehad en lijdt aan geheugenverlies.

Yambo stelt zich een pak vragen in Umberto Eco's nieuwe roman, De mysterieuze vlam van koningin Loana. "Geloofde ik in God? Wat waren mijn politieke opvattingen? Rookte ik? Had ik een relatie met mijn aantrekkelijke assistente, Sibilla?" Hij gebruikt zijn vriend Gianni als een "duikboot om vergane amforen aan de oppervlakte te brengen". Maar ondanks de inspanningen van de dokters, zijn familie en zijn vrienden vindt Yambo zijn geheugen niet terug.

In het tweede deel van de roman, 'Het papieren geheugen', raadt Paola Yambo aan om het druk…Lees verder
Umberto Eco (1932-2016) is wereldberoemd als schrijver van o.a. “De naam van de roos” en “De slinger van Foucault”. Zijn nieuwste roman gaat over een man die door een beroerte een deel van zijn geheugen verliest: dagelijkse bezigheden kan hij opperbest verrichten, maar zijn eigen gezin herkent hij niet meer, en zijn verleden is als een mist. Daarom keert hij terug naar het huis waar hij opgroeide, en op de zolder daarvan gaat hij op zoek naar de dingen uit zijn jeugd in de hoop dat die zijn geheugen laten terugkeren. Doordat Eco de man laat grasduinen in kinderboeken, strips, 78-toeren-platen en oude geuren en smaken, ontstaat het portret van een jongen die opgroeit in een Italië aan de vooravond van fascisme, oorlog en naoorlogse uitbundigheid, hetgeen ongetwijfeld ook een verkapte autobiografie is. Wederom slaagt Eco erin om een spannend plot, een ontzagwekkende eruditie, een knappe stijl en een innemende psychologie te vermengen tot een dikke en meeslepende roman. Rijkelijk in kleu…Lees verder

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar brak later met de kerk. Hij omschrijft zichzelf als onconfessioneel religieus.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt h…Lees verder op Wikipedia