Boek
Nederlands
Begin jaren dertig van de twintigste eeuw verkeert een jonge Duitse lerares in de onmogelijke positie dat ze haar leerlingen wil waarschuwen voor het opkomend nazisme en tegelijkertijd mee moet spelen omdat ze anders haar baan verliest.
Titel
Jongens en vuur
Auteur
Ursula Hegi
Vertaler
Marga Blankestijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Children and fire
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
271 p.
ISBN
9789029578608 (paperback)

Besprekingen

Ursula Hegi (°1946) groeide op in de buurt van Düsseldorf en verhuisde op haar achttiende naar de VS. Pas daar besefte ze ten volle hoe weerzinwekkend de gruwel was die de nazi’s in haar vaderland en in bezet Europa aangericht hadden en in welke mate die tijdens haar jeugd doodgezwegen werd. Om die historische schuld voor zichzelf te verwerken, verzon ze het pittoreske Duitse stadje Burgdorf en pootte er een bonte mengeling inwoners neer die hun weg zoeken tegen de achtergrond van de nakende Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan. Haar Burgdorf-cyclus telt intussen vier romans, waarvan Stenen van de rivier de meest succesvolle is.
De opvolger, Jongens en vuur, speelt zich af op 27 februari 1934, dag op dag een jaar na de brand in het parlementsgebouw in Berlijn, die door Hitler aangegrepen werd om almaar meer macht naar zich toe te trekken. De jonge lerares Thekla Jansen staat voor haar jongens van de vierde klas. Ze heeft de plaats ingenomen van juffrouw Siderova,…Lees verder
Een jonge lerares verkeert in de onmogelijke positie dat ze haar leerlingen wil waarschuwen voor het opkomend nazisme en tegelijkertijd mee moet spelen omdat ze anders haar baan verliest. Ze heeft de klas overgenomen omdat de vorige leerkracht van joodse komaf zou zijn. Thekla is dol op haar leerlingen en ze past zich steeds meer aan uit angst verraden te worden. Als een van haar leerlingen van zijn ouders niet bij de Hitlerjugend mag, is een drama het gevolg. Deze roman speelt in het begin van de jaren ’30 van de 20e eeuw als het nazisme in Duitsland spectaculair groeit. Voor- en tegenstanders van Hitler worden beïnvloed door propaganda, maatregelen tegen joodse medeburgers en angst voor verklikkers. De kleinburgerlijke sfeer in een Duits stadje is goed getekend, mede door het gebruik van Duitse uitdrukkingen. Een ontroerend verhaal dat laat zien hoe moeilijk het is om voor je eigen mening op te komen. Vrij kleine druk.