Boek
Nederlands

De wraakoefening

Val McDermid (auteur)

De wraakoefening

Genre:
Titel
De wraakoefening / Val McDermid
Auteur
Val McDermid
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Killing the shadows
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2001
432 p.
ISBN
90-245-3846-7

Besprekingen

In De wraakoefening maken we kennis met professor Fiona Cameron. Zij is deskundige in misdaadvergelijking en als psycholoog gespecialiseerd in het opstellen van profielschetsen van daders van misdrijven. Haar motivatie om zich op dat terrein te bekwamen ligt in haar verleden: Fiona's zusje Lesley is vermoord; de moord werd nooit opgehelderd. Fiona's vriend, Kit Martin, is een van de populairste thrillerauteurs van Engeland. Elk op hun manier zijn ze dus professioneel met moord en misdaad bezig. Cameron heeft net de samenwerking met de Londense politie verbroken, ondanks haar vriendschap met inspecteur Steve Preston, nadat haar advies in een moordzaak werd genegeerd. Maar wanneer de succesvolle thrillerauteur en vriend van Kit, Drew Shand, gruwelijk wordt vermoord, krijgen Kit en Fiona nog op een ándere manier met moord en misdaad te maken. Want Shand is afgeslacht op exact dezelfde gruwelijke manier als voorkomt in zijn succesvolle debuutboek. Dan valt een twee slachtoffer: op…Lees verder
Professor Fiona Cameron, psychologe, is gestopt met haar werk bij de Londense politie omdat deze volgens haar, nadat ze een andere psycholoog om advies vroegen, een verkeerde als verdachte van moord hebben opgepakt. Fiona wordt door de Spaanse politie gevraagd te helpen bij het oplossen van twee moorden in Toledo. En dan duikt er een moordenaar op die het heeft gemunt op auteurs van misdaadromans die daderprofileerders tot de nieuwe helden van de jaren negentig hebben gemaakt. Fiona's vriend, de populaire thrillerauteur Kit Martin, staat op de lijst van de moordenaar. De scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid, Kits wereld en Fiona's wereld wordt heel erg dun… Val McDermid, voormalig journaliste, wordt gerekend tot de top van de Britse misdaadauteurs. Ze schreef onder meer de succesvolle serie met Kate Brannigan in de hoofdrol. Haar thriller 'De sirene'* werd bekroond met de Gold Dagger Award. Kleine druk. Zie ook www.twbooks.co.uk/authors/valmcdermid.html.

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie