Boek
Nederlands

De wrede hand

Val McDermid (auteur)
Titel
De wrede hand
Auteur
Val McDermid
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beneath the bleeding
Uitgever
Amsterdam: Sijthoff, 2008
431 p. + dvd-video
Aantekening
De dvd-video bevat de aflevering Justice painted blind van de televisieserie Wire in the blood
ISBN
9789021801360 9789021802497 9789021802459

Besprekingen

De wrede hand is het vijfde verhaal van Val McDermid met hoofdinspecteur Carol Jordan en psycholoog Tony Hill in de hoofdrol. Met 'Wire in the Blood' hebben de twee ondertussen ook hun eigen televisiereeks, die o.m. wordt uitgezonden op Canvas.

Op de eerste bladzijden van De wrede hand wordt Tony Hill in het ziekenhuis aangevallen door een ontsnapte psychiatrische patiënt met een bijl. Met één welgemikte slag wordt Tony's volledige knieschijf verpulverd, waardoor hij de rest van het boek in het ziekenhuis ligt. Ondertussen belandt Robbie Bishop, de sterspeler van de plaatselijke voetbalclub Bradfield, met mysterieuze symptomen in hetzelfde ziekenhuis. Enkele dagen later sterft Bishop, net nadat een alerte arts vaststelde dat hij werd vergiftigd. Carol Jordan en haar team zware misdrijven krijgen de zaak toegewezen. Ze ontdekt al snel een tweede verdacht overlijden: de rijke maar teruggetrokken Danny Wade werd even voordien eveneens vergiftigd.

In een twee…Lees verder
Psycholoog Tony Hill belandt door toedoen van een patiënt met een bijl in het ziekenhuis. Intussen wordt DCI Carol Jordan geconfronteerd met de vergiftiging van de sterspeler van Bradfields voetbalelftal. Vanuit zijn ziekenhuisbed probeert Tony haar te helpen. Maar als hij meent de hand van een seriemoordenaar te zien, wil ze niet luisteren. Dan vindt er een aanslag plaats op het voetbalstadion van Bradfield waarbij meer dan dertig doden vallen. De terrorismedienst neemt de zaak van Carol over. En weer is Tony eigenwijs, denkt dat het geen werk van terroristen is. Hij strompelt zelfs het ziekenhuis uit om zijn eigen onderzoekingen te doen. Intussen blijft de relatie tussen Tony en Carol een moeizame haat-liefdeverhouding. Spannende psychologische thriller, de vijfde met het koppel Hill/Jordan. Ze verschenen op de Belgische televisie in de serie 'Wire in the blood', gebaseerd op deze boeken; op de bijgevoegde dvd* een aflevering uit deze serie. McDermid debuteerde begin jaren '90 van d…Lees verder

Over Val McDermid

CC BY 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Val McDermid (4 juni 1955) is een Schots schrijfster van misdaadboeken. Ze is vooral bekend geworden met haar serie thrillers waarin Dr. Tony Hill de hoofdrol speelt.

McDermid is opgegroeid in het Schotse Kirkcaldy, waar ze de Kirkcaldy Highschool bezocht. Ze studeerde aan het St. Hilda's College aan de Universiteit van Oxford en ging na haar studie aan de slag als journaliste. Ook was ze korte tijd toneelschrijfster.

In 1987 behaalde ze haar eerste succes met de roman Report for Murder, de eerste in de reeks rond de lesbische journaliste Lindsay Gordon. Homoseksualiteit is een regelmatig terugkerend thema in haar boeken. Ze schreef ook een reeks rond de vrouwelijke privé-detective Kate Brannigan en een rond de profiler dr. Tony Hill, die de basis vormde voor de ITV-misdaadreeks Wire in the Blood.

Bibliografie