Boek
Nederlands

Vannacht ben je dood

Viveca Sten (auteur), Tineke Jorissen-Wedzinga (vertaler)
Als de Zweedse rechercheur Thomas Andreasson de zelfmoord van een student nader onderzoekt, komt hij tot schokkende conclusies.
Titel
Vannacht ben je dood
Auteur
Viveca Sten
Vertaler
Tineke Jorissen-Wedzinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
I natt är du död
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Q, 2013
390 p.
ISBN
9789021450247 (paperback)

Besprekingen

Als er op de nieuwste thriller van Viveca Sten al iets aan te merken valt, dan betreft dat misschien in eerste instantie de titel: Vannacht ben je dood. Die is weliswaar dreigend en spannend, maar klinkt goedkoper dan het boek eigenlijk verdient. De auteur verkocht immers niet voor niets al meer dan een miljoen boeken in eigen land, om het over de vertalingen nog maar niet te hebben. Vannacht ben je dood is het vierde deel in de Sandhamn-serie, een reeks thrillers waarin het eiland Sandhamn telkens een belangrijke functie heeft en de hoofdrollen weggelegd zijn voor politie-inspecteur Thomas Andreasson en juriste Nora Linde.
In dit boek begint alles met de zelfmoord van psychologiestudent Marcus Nielsen. Hij wordt dood aangetroffen in zijn studentenkamer en alles lijkt erop dat hij zichzelf heeft opgehangen. Dat Marcus’ moeder niet kan geloven dat haar zoon een einde aan zijn leven gemaakt zou hebben, wordt in eerste instantie weggewuifd als een normale emotionele re…Lees verder
Als rechercheur Thomas Andreasson na een lang ziekteverlof weer aan het werk is, vraagt de moeder van psychologiestudent Marcus, die zich in Stockholm heeft verhangen, hem nader onderzoek te doen naar een zelfmoord die ze niet kan accepteren. Dan merkt Andreasson dat er vreemde dingen zijn, o.a. dat Marcus' onafscheidelijke laptop en mobieltje weg zijn. Sporen leiden naar de kustjagers, een elitekorps van de marine op Korsö, eilandje voor de kust van Sandhamn. Als een van de mensen met wie Marcus in het kader van een werkstuk over de kustjagers in de jaren zeventig van de 20e eeuw heeft gepraat, vermoord wordt, is duidelijk dat er meer aan de hand is en schakelt Thomas zijn oude vriendin Nora Linde in, die Sandhamn goed kent. De Zweedse juriste (1959) die sinds haar jeugd de zomers doorbrengt op Sandhamn, werd bestsellerauteur door haar misdaadromans over Thomas en Nora. Deze goedvertaalde en uitstekend opgebouwde vierde is ook weer spannend, prettig leesbaar, en heeft veel belangstel…Lees verder

Over Viveca Sten

Viveca Sten (Stockholm, 18 juni 1959) is een Zweedse schrijfster en juriste.

De boeken van Viveca Sten spelen zich af op Sandhamn, een eiland in de archipel voor de kust van Stockholm. Sinds haar kindertijd bracht ze zomers door op Sandhamn waar haar familie sinds meerdere generaties een huis heeft. Ze haalde een Bachelor of Laws aan de Universiteit van Stockholm en een MBA aan de Stockholm school of economics. Ze heeft gewerkt bij Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com en PostNord (Zweeds-Deense posterijen). Ze werkt nu als schrijfster, juridisch adviseur, regisseur en docent.

Viveca Sten woont buiten Stockholm. Ze is gehuwd en moeder van drie kinderen.

Bibliografie

Fictie
  • 2008, I de lugnaste vatten - Stille wateren
  • 2009, I den innersta kretsen - Hogere kringen
  • 2010, I grunden utan skuld - Onschuldig verleden
  • 2011, I natt är du död - Vannacht ben je dood
  • Lees verder op Wikipedia