Boek
Nederlands

Zout is soms zoet

Wally De Doncker (auteur), Tim Polfliet (illustrator)
+1
Zout is soms zoet
×
Zout is soms zoet Zout is soms zoet
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In de houtzagerij verdient Brent een zakcentje en luistert hij naar de verhalen van de broers Petrus en Albert. Hij heeft een goede band met Albert, hetgeen hem helpt om de dood van zijn vader te verwerken. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
Zout is soms zoet / Wally de Doncker ; met ill. van Tim Polfliet
Auteur
Wally De Doncker
Illustrator
Tim Polfliet
Taal
Nederlands
Kenmerken
107 p. : ill.
ISBN
90-5908-059-9 9789059080591

Besprekingen

Het onderscheid tussen waarheid en fictie is voor kinderen niet altijd makkelijk te maken. Ik herinner me nog goed dat ik vroeger vaak niet zeker wist of ik de verhalen van volwassenen moest geloven of niet. De meest bizarre verhalen bleken achteraf wel te kloppen, terwijl dingen die mij heel plausibel leken bij mijn ouders soms een schaterlach teweeg brachten. Met die twijfel worstelt ook Brent in Zout is soms zoet. Hij brengt heel wat tijd door in de houtzagerij van Petrus en Albert, en de oude Albert heeft altijd schitterende verhalen klaar. Alleen weet Brent niet zeker of die verhalen waar zijn of verzonnen, want Albert neemt ze zelf heel serieus. Samen met Brent wil hij een geheime organisatie ontmaskeren, die vanuit hun dorp aanslagen plant. Enerzijds vindt Brent het allemaal maar een rare boel, anderzijds is het best wel spannend om bij zo'n geheime operatie betrokken te zijn. Pas als Albert de auto's van de "bendeleden" gaat saboteren, gaat het voor Brent te ver.

Lees verder
Dagelijks komt Brent bij Petrus en Albert in de houtzagerij. Hij verdient er een zakcentje, luistert naar de verhalen en speelt mee met de fantasieën van Albert, die 'top secret' als spion de in het dorp aanwezige organisatie Pro Geweld afluistert en wil ontmaskeren. Onderhuids en al observerend speelt zich bij Brent veel af: het missen van zijn overleden vader, het waarom van de dingen en de band die hij krijgt met Albert. Een moeilijk, gevoelig en licht absurd verhaal met meer lagen en geschreven in volwassen taal. De grijze, bijna surrealistische zwartwitte tekeningen geven het een sinister tintje. Voor een selecte groep leesgrage kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Over Wally De Doncker

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Svklimkin

Wally De Doncker (Tielt, 19 mei 1958) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

De Doncker probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien. Dat lijkt hem nog te lukken ook, want zijn boeken zijn verkrijgbaar in meer dan achttien landen.

De Doncker was leraar leesbevordering op de lagere school van het college van Dendermonde en is de grondlegger van de taalleesmethode "Leesdraak". Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij president van IBBY-Internationaal (2014-2018) en maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met …Lees verder op Wikipedia

Suggesties