Boek
Nederlands

De babyboomboogie : roman

De babyboomboogie : roman

Genre:
Ronny en Eddy, twee Vlaamse jongens die elkaar leerden kennen in de lerarenopleiding, willen zo weinig mogelijk werken maar toch rijk worden. Ze hebben er elk zo hun eigen methode voor. Hun ambitie ontaardt al snel in een nietsontziende strijd met grote gevolgen.
Onderwerp
Vlaanderen ; 1960-
Titel
De babyboomboogie : roman
Auteur
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2017
349 p.
ISBN
9789463102230 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De patser versus de ritselaar

Roman. Walter van den Broeck bestookt ons met studentikoze anekdotiek in De babyboomboogie, een roman over de hoogoplopende rivaliteit tussen twee aspirant-regenten.

Schoolreünies en ex-leerlingendagen. Ofwel heb je er een viscerale afkeer van, ofwel sta je elk jaar te popelen om aan te schuiven bij de obligate dis.

Walter van den Broeck (76) behoort onmiskenbaar tot de laatste categorie. Geen bijeenkomst van zijn oude normaalschoolcollega's in Lier slaat de pater familias van de Vlaamse letteren over. Zorgvuldig legt hij telkens zijn oor te luisteren bij zijn kortstondige klasbankcollega's en capteert hij hun wel en wee. Een schrijver doet niets liever dan luistervinken.

In zijn zopas verschenen De babyboomboogie gebruikt Van den Broeck de schoolreünie als raamwerk voor een zedenroman boordevol herkenbare scherts. Hij voert zichzelf op als de fly on the wall, de observator die zich verbaast over de opstapeling van literair talent die hem tijdens zijn regentaatsstudie omgaf. "Mijn lichting aan de normaalschool leek eind jaren 50, begin jaren 60 wel een schrijffabriek. In mijn klas had …Lees verder

Kunst- en pestwerk

Roman. De beatnik en de burgerman voeren een strijd op het scherp van de snee in Walter van den Broecks nieuwe.

Walter van den Broeck, die volgende week 76 wordt, heeft weinig introductie nodig.

U kent hem van de (verfilmde) theatertekst Groenten uit Balen (1972), de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken (1985-1992) en het voor de Libris Literatuurprijs genomineerde Terug naar Walden (2009). Zijn nieuwste roman, De babyboomboogie, vertrekt op voor de auteur vertrouwd terrein: net als zijn naamloze verteller studeerde Van den Broeck regentaat Nederlands-Geschiedenis en combineerde hij het prille leraarschap met eerste schrijfsuccessen.

Een klas ambitieuze jongemannen is een prima uitgangspunt voor een generatieroman. Het optrommelen van oud-klasgenoten voor een schoolreünie is voor de verteller de aanleiding tot een uitgebreide terugblik op de periode tijdens en na hun lerarenopleiding in de vroege jaren 60.

De sfeer wordt bepaald door de rivaliteit tussen twee studenten: Ronny Dergent en Eddy Decuyper - neef van de uitbat…Lees verder

De Vlaamse ex-leraar en auteur (1941) keert in deze lichtvoetige, plat-erotische roman terug naar de lerarenopleiding eind jaren vijftig van de twintigste eeuw. Twee studenten, de stadse Ronny en de dorpse Eddy, zijn tijdens hun studie al elkaars rivalen op seksueel en op maatschappelijk-artistiek niveau. Valsspelen en vrouwen versieren is hun kracht. Hun privéoorlog gaat na hun afstuderen verhevigd verder. Beiden bekwamen zich in het oplichten. Ronny specialiseert zich in de louche kunsthandel, Eddy weet via de eierhandel een fortuin te vergaren. Uiteindelijk weet Eddy Ronny een koekje van eigen deeg te geven. Een wat vage medescholier vertelt het verhaal; onduidelijk blijft waarom. De plot moet het hebben van al te veel ('opeens') toeval.

Over Walter Van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia