Boek
Nederlands

Blauwe horizon

Wilbur Smith (auteur)
Twee telgen uit een anglo-Afrikaans koopmans- en zeeliedengeslacht beleven rond 1730 uiterst bloedige avonturen in o.a. de Hollandse Kaapkolonie en op de Indische Oceaan.
Titel
Blauwe horizon
Auteur
Wilbur Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Blue horizon
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2003
622 p.
ISBN
90-225-3564-9

Besprekingen

De familie Courtney woont nu in de Kaapprovincie (Zuidelijk Afrika), waar ze een welvarende handelspost hebben uitgebouwd. De relaties met de Hollandse bestuurders zijn correct, maar zeker niet hartelijk en in feite vormt de begoede familie een mooie bron van inkomsten. De zoon van Tom en Sarah Courtney, Jim, wordt tijdens een vispartijtje geconfronteerd met een Hollands gevangenenschip, dat op zijn reis naar Batavia de Kaap aandoet. Het schip zit vol vrouwen, maar Jim heeft slechts oog voor één meisje. Hij besluit haar te bevrijden. Samen met zijn neef Zama lukt hem dat ook nog, maar hij haalt de woede van de gouverneur op zijn hals. Er blijft maar een ding over en dat is vluchten. Jim vertrekt samen met de Afrikaanse spoorzoeker Bakkat en het bevrijde meisje, Louisa Leuven, naar het Afrikaanse binnenland. De gouverneur en zijn kapitein, Kolonel Keyser, zetten een strafexpeditie op poten om Jim Courtney aan de galg te brengen.

Wilbur Smith is een meesterverteller, die je vanaf…Lees verder
Heerlijk melodramatische en uiterst bloederige historische avonturenroman, deel 11 van een eeuwen bestrijkende reeks over de anglo-Afrikaanse Courtneys, spelend rond 1730. De gruwelen beleefd door twee neven uit 'Moesson'* zijn heel goed 'los' te lezen, maar het is winst als men de talrijke bijfiguren uit het eerdere boek herkent. Jim schaakt van een VOC gevangenenschip een tragisch-onschuldige als blanke slavin gedeporteerde jonge vrouw en zijn neef Mansoer helpt zijn vader, adoptief zoon van een dode kalief van Oman, bij de verovering op een usurpator van diens troon. Rauw geweld en seks, plausibel genoeg in de context van tijd en plaats. De lezer weet dat de helden zullen winnen van moordlustige mannen, olifanten, leeuwen, haaien alsmede een zeer boze oom met een schone dochter, maar de talrijke actiescènes komen evengoed spannend en origineel verzonnen over. Veel lelijks over de VOC en een gruwelijke beschrijving van een pestepidemie in Amsterdam. Duidelijk gebaseerd op grondige b…Lees verder

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door wilbur smithjimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia