Boek
Nederlands

De furie van de valk

Wilbur Smith (auteur)

De furie van de valk

In de reeks:
Een idealistische Engelsman zoekt in de 19e eeuw zijn fortuin op de diamantvelden van Zuid-Afrika en bij de kolonisatie van Rhodesie͏̈.
Titel
De furie van de valk
Auteur
Wilbur Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Men of men
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 1989
374 p.
ISBN
90-225-0942-7

Besprekingen

Majoor Zouga Ballantyne is na een aantal verkenningstochten in Afrika op weg naar de diamantvelden van Kimberley. Ook hij hoopt om daar fortuin te maken, maar het noodlot slaat snel toe. Zijn vrouw overlijdt en de exploitatie van de diamantconcessies is niet zo eenvoudig. Nadat Zouga de concessies aan de speeltafel verliest, moet hij keuzes maken. Als bij toeval komt hij een oude bekende tegen, de slavenhandelaar Mungo St. John, aan boord van wiens schip hij Afrika bereikte. Zouga besluit om naar het noorden te gaan en daar verdere gebieden te exploreren. De blanke expansiedrang botst echter met de stammencultuur van de zwarte bevolking en in het bijzonder de Matabele.

In dit verhaal maken we de confrontatie van de oorspronkelijke Afrikaanse cultuur en de vermeende blanke suprematie mee. De onbevangen en open cultuur van de Matabele is niet compatibel met de complexe blanke leefwereld, die enkel op gewin en exploitatie uit is en daarbij niets ontziend te werk gaat. Deze tegenst…Lees verder
Zouga Ballantyne, groot-wild jager en ontdekkingsreiziger, probeert met zijn gezin zijn geluk te beproeven bij de diamantvelden van Kimberley. Vrij spoedig overlijdt zijn vrouw aan een fatale ziekte en verspeelt hij zijn claims aan de legendarische Cecil Rhodes. Deze brengt inmiddels een huurlingenleger op de been om het grondgebied van de Matabelestam in zijn bezit te krijgen in de hoop op meer rijkdom. De roman speelt in de tweede helft van de 19de eeuw in de tijd van de blanke kolonisatie van Zuidelijk Afrika en belicht de ongelijke strijd van de autochtone bevolking tegen de niets en niemand ontziende blanken. Het verhaal heeft de nodige spanning en is af en toe gewelddadig. Goede karaktertekening van de hoofdpersonen. Het taalgebruik is eenvoudig. Zelfstandig te lezen vervolg op 'De klauw van de valk'. Pocketeditie; normale druk.

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933) is een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen. Hij werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Tegenwoordig woont hij in Londen maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; De furie van de valk; door: J.A. Westerweel-Ybema)
  • 1982 The Angels Weep; (Ned. vert.: 1983; De vloek van de hyena; door: J.A. Westerweel-Ybema)…Lees verder op Wikipedia