Grands caractères
Néerlandais

De laatste kus van de keizer

Alan Judd (auteur), Bob Snoijink (traducteur)
In mei 1940 groeit er tussen een jonge SS-officier en de Duitse keizer op Huis Doorn een zekere vriendschap waardoor de officier zich vragen gaat stellen over de juistheid van de ideee͏̈n en methoden van het nazi-regime.
Titre
De laatste kus van de keizer
Auteur
Alan Judd
Traducteur
Bob Snoijink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The kaiser's last kiss
Éditeur
Deventer: Grote Letter Bibliotheek, © 2018
306 p.
ISBN
9789036433624 (hardback)

Commentaires

Nadat in mei 1940 de Duitsers Nederland hebben bezet, wordt de jonge SS-officier Martin Krebbs naar Huis Doorn gestuurd, waar de Duitse, in 1918 afgezette keizer Wilhelm II (1859-1941) woont. Als de Duitse inlichtingendienst info krijgt dat de Britten Wilhelms huishouding infiltreren, moet Krebbs zich in het huis vestigen en daar de Nederlanders vervangen door SS’ers. Zo krijgt hij veel contact met Wilhelm en zijn tweede vrouw en leert hij het Friese dienstmeisje Akki kennen. Hij wordt verliefd op haar; als ze een relatie krijgen, vertelt ze dat ze joods is, en bovendien Brits spionne. De dag erna komt SS-leider Himmler op bezoek, wat spanningen oplevert waardoor de keizer overlijdt en Akki verdwijnt. Deze zevende roman van de vroegere leraar en diplomaat werd positief besproken in de Britse pers. Het op feiten gebaseerde, goed vertaalde verhaal is boeiend en uitstekend opgebouwd met twee goed verweven plots. Het zal vooral lezers aanspreken bekend met de recente Duitse geschiedenis e…Lire la suite

À propos de Alan Judd

Alan Judd est un pseudonyme employé par Alan Adwin Petty. Né en 1946, Petty est un ancien soldat et diplomate qui travaille maintenant comme analyste de sécurité et écrivain au Royaume-Uni. Il écrit des livres et des articles et contribue régulièrement à un certain nombre de publications dont The Daily Telegraph et The Spectator. Parmi ses livres de fiction et non-fiction, ses romans s'inspirent souvent de son passé militaire.

Fiction

  • 1981 : A Breed of Heroes (en), adapté d'une pièce de Charles Wood pour un téléfilm de la BBC en 1996)
  • 1984 : Short of Glory
  • 1987 : The Noonday Devil
  • 1989 : Tango (1989)
  • 1991 : The Devil's Own Work (en)
  • 2001 : Legacy En lire plus sur Wikipedia