Een soort van liefde : roman

Alicja Gescinska (auteur)

Een soort van liefde : roman

Genre:
Het leeghalen van het huis van haar overleden vader roept bij zijn dochter Elisabeth allerlei herinneringen op; Anna blikt terug op de relatie die ze in haar studententijd had met een professor; uiteindelijk komen hun beide verhalen samen.
Titre
Een soort van liefde : roman
Auteur
Alicja Gescinska
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
236 p.
ISBN
9789023496588 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

De houdgreep van het verleden

Alicja Gescinska schreef een beloftevol debuut waarin alle schakeringen van de liefde zich manifesteren. Helaas verliest ze zich regelmatig in breed uitwaaierende gedachtespinsels.

Met haar boek De verovering van de vrijheid ontpopte filosofe Alicja Gescinska (°1981) zich als een van de toonaangevende denkers van de Lage Landen. Bij haar betoog voor 'positieve vrijheid' putte ze rijkelijk uit haar ervaringen als asielzoeker, toen ze op haar zevende met haar familie uit Warschau naar België verhuisde. Maar Gescinska maakte ook naam als opiniemaker en columniste. Sinds 2014 gaat haar academische carrière nog crescendo. Ze is werkzaam aan Amherst College in de VS, terwijl ze ook aan Princeton doceerde.

Nu waagt Gescinska zich aan een debuutroman waarin de academische wereld een belangrijke biotoop is. Een soort van liefde vertelt 'over een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente'. Liggen de clichés op de loer?

Gescinska laat met veel omhaal van woorden twee plotlijnen met elkaar interfereren. Herinneringen en reminiscentie…Lire la suite

Liefde is een wenswoord

De Belgisch-Poolse filosofe Alicja Gescinska schreef een roman die vooruitgaat, maar stilistisch ontgoochelt. Sofie Gielis

Hoewel Een soort van liefde Alicja Gescinska's debuutroman is, is ze geen onbekende. De filosofe brak niet enkel door in academische kringen, maar sprak ook een breed publiek aan met haar essayboek De verovering van de vrijheid: van luie mensen, de dingen die voorbijgaan. Als kind van politieke vluchtelingen uit het communistische Polen ondervond ze zelf de polarisering van die vrijheid. Gescinska onderscheidt namelijk twee vormen: een positieve en een negatieve soort. Té veel mogelijkheden werken luiheid en uitstelgedrag in de hand. Het komt erop aan om obstakels en beperkingen in te zetten als bakens op weg naar een positieve vrijheid.

Hoewel vrijheid er een bijrol krijgt, wordt in Een soort van liefde vooral verleden veroverd. De jonge psychologe Elisabeth verliest haar vader. Close waren ze al jaren niet meer - een combinatie van de scheiding van haar ouders en het afstandelijke karakter van haar erudiete vader - maar het af…Lire la suite

EEN SOORT VAN LIEFDE

 Eerste zin De kamers ruiken muf, zoals alle ruimtes waarin te lang maar te weinig is geleefd. 

Dankzij een studiebeurs mag de Leuvense Anna een jaartje aan de universiteit van Massachusetts gaan studeren. Daar wil ze bewust de liefde op afstand houden: geen verbintenissen, enkel plezier. Dat verandert wanneer ze Bernard ontmoet, die haar meetroont naar een intellectueel praatclubje dat geleid wordt door de enigmatische professor Vernon. Een jonge studente, een oudere en vanzelfsprekend getrouwde professor: soms laat de liefde zich enkel in clichés vatten. Parallel aan het noodlottige verhaal ruimt Elisabeth de kamers van haar overleden vader op. Waarom heeft hij haar en zijn gezin in de steek gelaten?

Debutante en filosofe Gescinska schuwt het grote gebaar niet in deze doorsneeroman. Sterfbedbekentenissen, vurige liefdeswanhoop en de truc met het kleine toeval: je hebt het overal elders al gelezen, en beter. Keurig geschreven, dat wel, maar ook dodelijk steriel.

(R.S.) ■

Na het overlijden van haar vader is het aan Elisabeth om zijn huis leeg te halen. Tegen haar verwachtingen in wordt ze overspoeld door een golf van herinneringen aan vroeger. Anna blikt terug op de relatie die ze in haar studententijd had met een professor, een relatie die door een noodlottige speling van het lot op de klippen liep. Wanneer Elisabeth een brief gericht aan haar vader leest, komen beide verhalen op hartverscheurende wijze samen. Debuutroman van filosofe Alicja Gescinska (1981). Het boek staat vol met wijsheden, citaten en filosofietjes. Deze leiden echter niet af van het verhaal en met haar beeldende schrijfstijl weet Gescinska de lezer het verhaal in te zuigen. Door haar rake beschrijvingen lijkt het net of je met Elisabeth meeloopt door de woonkamer van haar vader. Door de afwisselingen van tijd en perspectief lijkt het lange tijd of je twee boeken door elkaar leest, maar de beide verhaallijnen smelten uiteindelijk samen tot een smartelijk einde. Prachtige, indrukwekk…Lire la suite