Titre
Contrapunt : roman
Auteur
Anna Enquist
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
205 p.
ISBN
9789029566759

Plusieurs formats:

Commentaires

Zo ontstond de ongehoorde muziek die later de naam 'Goldbergvariaties' zou krijgen, bedoeld om het gemoed van muziekliefhebbers te verkwikken, zoals op de voorpagina stond. Dat was een leugen; het voornaamste doel van de variaties was dat zij de schepper ervan voor krankzinnigheid moesten behoeden." Zoals Bach zich na de dood van zijn zoon afzonderde met klanken, zo sloot Anna Enquist zich op met de taal. Aandachtig luisterend naar de Goldbergvariaties van Bach, schrijft ze een grafmonument voor een verloren kind. Een aria voor haar dochter.

Anna Enquist laat een vrouw aan het woord: "De vrouw heette simpelweg 'vrouw', misschien 'moeder'. Er waren naamgevingsproblemen." Wie op de hoogte is van de onvolledigheid die Enquists leven tekent, heeft de optelsom van de schrijfster en de vrouw snel gemaakt. Contrapunt is het kunstwerk dat de vrouw moet behoeden voor krankzinnigheid. Een antwoord op de wens haar kind te beschrijven.

Als je de herinneringen aan je dochter…Lire la suite
Anna Enquist (1945) is een van de bekendste schrijvers in de Nederlandse literatuur. Zij begon als dichter, maar maakte vooral naam met haar romans ‘Het meesterstuk’ (1994) en ‘Het geheim’ (1997). Zij schreef het boekenweekgeschenk van 2002. In ‘Contrapunt’ vertelt zij het aangrijpende verhaal van het verlies van haar dochter door een ongeluk. Een vrouw wijdt zich aan het instuderen van de Goldbergvariaties van Bach. Ieder hoofdstuk wordt ingeluid door de muzieknotatie van de opeenvolgende variaties. Elk muziekfragment roept bij de vrouw herinneringen op. Herinneringen aan haar eigen geschiedenis als pianiste en schrijfster, aan haar gezin, haar moederschap en aan haar overleden dochter. Hiermee vervlochten is het verhaal van Bach die de Goldbergvariaties componeerde na de dood van een volwassen zoon. Dit spiegelverhaal geeft de roman de diepte van een contrapunt. De compositie van het boek is strak als de muziek van Bach. De emoties zijn beteugeld door de taal en de ‘vertaalde’ muzie…Lire la suite

À propos de Anna Enquist

CC BY 3.0 - Image by Librairie Mollat

Anna Enquist est le pseudonyme de l'écrivaine et psychanalyste néerlandaise Christa Widlund-Broer, née le 19 juillet 1945 à Amsterdam aux Pays-Bas.

Biographie

Christa Broer grandit à Delft. Après des études de piano au conservatoire de musique de La Haye, elle étudie la psychologie clinique à Leyde pour devenir psychanalyste. À partir de 1976, elle mène une double carrière de pianiste et de psychanalyste.

En 1987, elle abandonne le piano pour se consacrer totalement à l'écriture et publie un premier recueil de poésie en 1991 : Soldatenliederen ("Chants de soldats"). Suivent plusieurs livres de poésie, Jachtscènes ("Scènes de chasse") en 1992, Een nieuw afscheid ("Un nouvel au revoir") en 1994, Klaarlichte dag ("En plein jour") en 1996 et De tweede helft ("La deuxième mi-temps") en…En lire plus sur Wikipedia