Livre
Néerlandais
Als een jonge vrouw in de bergen een lelijke val maakt, vertelt ze in afwachting van hulp aan de sterren haar levensverhaal.
Extra subject
platteland, Frankrijk
Titre
Billie
Auteur
Anna Gavalda
Traducteur
Floor Borsboom
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Billie
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2016
188 p.
ISBN
9789044537536 (paperback)

Commentaires

Tijdens een wandeling vallen Billie en Franck, twee bevriende Franse adolescenten, in een ravijn en raken gewond. Wachtend op hulp blikt Billie in de ik-vorm terug op de geschiedenis van hun vriendschap die in de eerste klassen van een lyceum in Parijs begint. Beiden zijn er buitenstaander, de grofgebekte Billie door haar afkomst uit een achterstandsmilieu en de gevoelige Franck vanwege zijn homoseksualiteit. Hun levens raken onlosmakelijk met elkaar verbonden vanaf hun opvoering van een toneelstuk van Musset, waarin zij gloriëren in hun rollen. De mogelijk minder boeiende verwijzingen naar Franse literatuur, waaronder de parallellie tussen personages in dit toneelstuk en die in de roman, worden ruimschoots gecompenseerd door het hoge feelgood-gehalte van deze met straat- en jongerentaal doorspekte roman. Van de Franse journaliste en auteur van populaire novellen en (jeugd-)romans (1970) verschenen eerder in het Nederlands o.m. ‘Samen ben je minder alleen’, ‘Het leven, maar dan beter’.

À propos de Anna Gavalda

Anna Gavalda est une femme de lettres française, née le 9 décembre 1970 à Boulogne-Billancourt.

Biographie

Anna Gavalda est la fille d'un père vendeur de systèmes informatiques aux banques et d'une mère créatrice de foulards pour de grandes marques. Elle est élève d'hypokhâgne au lycée Molière en 1990.

En 1992, elle est lauréate de La Plus Belle Lettre d'amour, concours organisé par France Inter. Professeur de français au collège Nazareth à Voisenon (Seine-et-Marne), elle obtient en 2000 le grand prix RTL-Lire pour son premier recueil de nouvelles Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part publié par Le Dilettante. Ce livre rencontre un énorme succès avec des traductions en vingt-sept langues et des ventes cumulées à 1 885 000 exemplaires. Les romans qu'elle publie ensuite sont également des succès de librairies :…En lire plus sur Wikipedia