Livre
Néerlandais

Red mijn hond!

Anna Woltz (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Jessies beste vriend is Kaj, haar witte herdershond. Ze vertelt hem alles, ook dat ze verliefd is op Tim. Maar dan ontsnapt Kaj en valt hij schapen aan. Hij moet afgemaakt worden. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Red mijn hond!
Auteur
Anna Woltz
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2009
94 p. : ill.
ISBN
9789025852603 (hardback)

Commentaires

Het zal je maar gebeuren: je hond en beste vriend bijt een paar schapen dood van de jongen waarop je tot over je oren verliefd bent. Dit gegeven staat centraal in Red mijn hond!, de nieuwste van Anna Woltz. De titel verklapt meteen ook de essentie van het verhaal: hoe red je de hond die het halve dorp het liefste dood ziet?
Woltz slaagt er met dit boek in om dichter bij de alledaagse realiteit te blijven dan in haar vorige boek, Aangespoeld (Leopold, 2007). Ditmaal zoekt ze haar verhaalstof niet in Griekenland en komen er geen spookdorpen aan te pas. Wellicht is het boek daarom niet alleen herkenbaarder voor kinderen, maar meteen ook minder avontuurlijk. Woltz bewijst wel dat ze van verschillende markten thuis is en een vlotte pen heeft. Fans zullen dus niet teleurgesteld zijn.
Woltz weet de lezer nu en dan te verrassen met een aantal taalspelletjes, zoals het door elkaar halen van letterlijke en figuurlijke betekenissen van woorden: "En toch ziet ze het voor zich…Lire la suite
Jessies beste vriend is Kaj, haar witte herdershond. Hij zeurt niet en heeft nooit een slecht humeur en ze kan hem alles toevertrouwen, ook dat ze op Tim valt uit groep 8. Maar dan ontsnapt Kaj en valt schapen aan; dat betekent dat hij moet worden afgemaakt. Hoe kan ze hem in een weekend tijd nog redden? Hoe laat je anderen weten hoe verdrietig jij bent, terwijl je zelf vol tegenstrijdige gevoelens zit? Spannend en inlevend verteld verhaal over een dapper, eigenzinnig, maar ook eenzaam meisje. Schrijfster baseerde dit boek op gebeurtenissen met de eerste hond van haar ouders. Goede opbouw; indeling in twintig getitelde hoofdstukjes van gemiddeld vier pagina’s. Vooral korte, enkelvoudige zinnen met levendige dialoog. Duidelijk leesbaar lettertype met schreefjes. Aan het begin en eind van ieder hoofdstuk staat een zwart-wittekening van de hond in wisselende posities. Omslagillustratie in kleur van bang meisje met hond. Aantrekkelijk leesboek, vooral voor hondenliefhebbers vanaf ca. 9 jaar.

Red mijn hond!

Jessie fietst in een flink tempo naar huis, ze moet lachen om het heerlijke idiote gevoel dat in haar buik ronddartelt. Na een lange schooldag verheugt ze zich op het weerzien met haar hond Kaj. Hij is de enige aan wie Jessie alles vertelt. Kaj weet dus dat zijn baasje tot over haar oren verliefd is op Tim Heikoop. Elke dag wacht Kaj Jessie op aan het hek, maar vandaag is hij onvindbaar. Wanneer hij eindelijk weer opdaagt, zit hij onder het bloed. Al snel blijkt dat er iets grondig mis is. Kaj heeft drie schapen van boer Heikoop doodgebeten. Een drama van formaat. Boer Heikoop laat er geen gras over groeien en eist dat Kaj wordt dood gemaakt. Jessie ziet in een klap al haar dromen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ze besluit om haar spullen te pakken en samen met Kaj in het holst van de nacht van thuis weg te lopen. Dat lijkt de enige manier om haar trouwe vriend te redden. Dit vlot geschreven verhaal telt een aantal korte hoofdstukken. Het tempo zit goed en de spanning wordt geleide…Lire la suite