Livre
Néerlandais

Springdag

Anne Provoost (auteur), An Candaele (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Titre
Springdag
Auteur
Anne Provoost 1964-
Dessinateur
An Candaele
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
[32] p. : ill.
ISBN
9789058387554 (hardback)

Commentaires

Fabel over leven en dood

Anne Provoost is vooral bekend en geliefd als jeugdauteur. Ze won al de Gouden Uil, de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel. Nu waagt ze zich voor het eerst aan een prentenboek.

Zelfs in haar eerste kinderboek koos Anne Provoost niet voor een simpel verhaaltje. Ze snijdt een aantal fundamentele thema's aan. Ze schrijft over geboren worden, over de geworpenheid in het bestaan - letterlijk en figuurlijk - over het leven en de dood. Bovendien maakt ze er tegelijk een ode aan moeders van. Voor het verhaal begint, noteert ze: "Opgedragen aan de vrouwen van ons leven".

Op de eerste pagina van Springdag zien we een meisje uit de hemel vallen. Ze heeft een koffer vast. Ze springt, valt en ploft neer in een verlaten landschap. Ze maakt haar koffer open en vindt daarin een vrouw die op haar lijkt. Wie die vrouw is, wil ze weten. "Ik ben de vrouw van je leven", antwoordt die. "De rest weet ik niet, het is voor mij ook de eerste keer."

De vrouw geeft het meisje een naam: Zsofi. En ze wil het kind wegen. Om op te schrijven op haar papieren, want "pas als je papieren hebt, besta je echt".

De vrouw heeft op haar beurt een koffer bij zich. Daarin zit …Lire la suite

Springdag gaat over het overschrijden van de levensgrens bij geboorte en dood, weergegeven door de metafoor van het springen. Dat is het grote raakvlak tussen het werk van Candaele en Provoost: het uitwerken van metaforen om hun beeld en tekst op fantasievolle wijze vorm te geven. Het boek begint met een literair sterke passage over een meisje dat springt, en zo geboren wordt. Het beeldend taalgebruik past mooi bij de prent van een buitelend kind met een koffertje: ‘Warm en koud, hoog, hoog, wat val ik van hoog. Ik spring en val.’ Alleen de klanknabootsingen lijken een toegeving van de auteur aan de stijl van het prentenboek. Ze geven de tekst een wat geforceerd en zelfs kinderachtig trekje en botsen bovendien met de meer ingetogen expressie van het meisje op de prent. Hetzelfde geldt voor de uitroepen en vragen van het meisje, die minder sterk overkomen als de beeldende beschrijvingen van Provoosts proza. Fantasievol is dit prentenboek van de eerste tot de laatste bladzijde. W…Lire la suite
Vandaag is het Springdag. Een meisje, Zsófi, valt bloot uit de hemel met haar koffertje in haar hand – whoepsss! zzzoeeff! – en landt in een leeg landschap. Uit haar koffer klimt een vrouw die haar melk geeft en op haar lijkt. De vrouw heeft ook een koffer bij zich, waar een man in zit die haar dierbaar is en ook een koffer draagt. In zijn koffer zit oma Kej. Kej is oud en ziek en vertelt Zsófi dat haar Springdag nadert. Een sprookjesachtig mooi en filosofisch prentenboek over het grote mysterie van leven en dood. Eerste prentenboek van de veelvuldig bekroonde Vlaamse auteur. De tekst doet aan als een gedicht, met zorgvuldig gekozen woorden, raak en vol suggestie. De prenten sluiten hier bijzonder goed op aan. Inkt in snelle streken gecombineerd met kleurige druktechnieken geven beelden vol emotie, met ruimte voor eigen invulling. Adembenemend mooi, maar niet eenvoudig prentenboek. Geschikt om thuis of in de klas te bekijken en te praten over leven, dood en generaties. Zilveren Griffe…Lire la suite

Springdag

Vandaag is het Springdag. Ik draai om en om ... Wat een duik! Wat een smak! ... Ik geloof dat ik leef! Dat zijn enkele flarden van hoe een meisje haar geboorte beleeft. Ze heeft alleen een koffer bij zich. Uit die koffer klimt een vrouw, ze pakt het kind op en het meisje hoort de hartslag van de vrouw en ze heeft warme handen en ze ruikt naar room. Ik ben de vrouw van je leven, zegt ze. De rest weet ik niet, het is voor mij ook de eerste keer. De vrouw heeft ook een koffer bij zich waar ze een weegschaal uithaalt want ze wil weten hoe zwaar het kind is om het op te schrijven. Want pas als je papieren hebt, besta je echt. En dan weten ze ook wanneer ze jarig is. De vrouw haalt nog meer uit haar koffer: zeildoeken, lakens, gordijnen. Ze bouwt er een tent, een soort yoert, mee. Ze geeft het meisje de naam Zsófi. Tenslotte komt er uit de koffer van de vrouw ook een man: een hele mooie, op wollen sokken. Hij blijkt de man van haar leven te zijn en Zsófi lijkt op hem. De man heeft op zij…Lire la suite

À propos de Anne Provoost

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Anne Provoost (née le 26 juillet 1964 à Poperinge, Belgique) est une romancière flamande. Ne craignant pas les tabous, elle aborde dans ses livres des thèmes peu habituels tel que l'inceste ou le racisme. Elle bénéficie d'un large succès en Flandre et aux Pays-Bas et s'est acquis une grande renommée internationale, ses livres sont traduits en vingt langues.

Son roman Regarder le soleil est paru chez Éditions Fayard en 2009. Son roman Le piège a été porté sur grand écran par Hans Herbots, dans le film Falling en 2001.

Anne Provoost est membre de l'Académie royale de Langue et Littérature néerlandaises kantl.be.

Bibliographie

  • 1990 - Mijn tante is een grindewal (Ma tante est un cachalot)
  • 1991 - De wekker en het mes
  • 1991 - Niet uitlachen!
  • 1993 - K…En lire plus sur Wikipedia