Toekomstkoorts

Annelies Beck (auteur)
In een Belgische vleesfabriek in het westen van Brazilie͏̈ worden in1898 de arbeiders met geweld en moord in het gareel gehouden; een eeuw later is de fabriek opnieuw plaats van geweld.
Titre
Toekomstkoorts
Auteur
Annelies Beck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2019
269 p.
ISBN
9789044524888 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Toekomstkoorts

Eerste zin. Men heeft er, sedert een paar jaren, veel over gesproken en geschreven en gelezen, over ’t ver afgelegen land dat Brazilië heet.

In haar tweede roman slaat Annelies Beck een brug tussen de Vlaamse industriëlen die meer dan een eeuw geleden het geluk en het fortuin gingen zoeken in Brazilië en de hedendaagse vastgoedmakelaars die dat land op krek dezelfde wijze benaderen: als een oord dat ontgonnen en ontwikkeld moet worden, en dat op haast koloniale wijze. Zal die cyclus ooit doorbroken worden, vraagt ze zich een beetje wanhopig af.

Beck is de Braziliëspecialiste van de VRT en dat merk je aan de expertise die ze in het rond strooit. Bovendien heeft ze zich grondig gedocumenteerd, zijn de passages die eind negentiende en begin twintigste eeuw spelen gebaseerd op feiten en doorspekt ze haar boek ook nog eens met historische documenten. Zo begint Toekomstkoorts met een artikel uit Het Volksbelang van 1889. Soms krijg je als lezer echter het gevoel dat het particuliere verhaal dat Beck doorheen die feiten weeft er een beetje bij inschiet. Zo wikkelt ze de plot te snel en op een vrij ongeloo…Lire la suite

Deze mix van docu en soms wijdlopige fictie opent in Antwerpen in 1913 en schiet dan naar tijdsmomenten vanaf eind negentiende eeuw tot in het Brazilië van 2020. De personages vertellen over hun emigratie of hun gedrevenheid zich vrij te maken via zelfontwikkeling, zoals de idealistische Braziliaan Aurelio. In het drasland van het westen van Brazilië worden op de Belgische vleesfabriek Descalvados anno 1898 met geweld en moord arbeiders in het gareel gehouden. Een eeuw later is Descalvados opnieuw plaats van geweld. Alles wijkt voor de utopische ambities van de meedogenloze ondernemer Macedo. Zijn werknemer Beija-Flor blijkt echter onomkoopbaar, waardoor haar hechte jeugdvriendschap met de opportunistische architect Thiago teloor gaat. Het verhaal is bij vlagen meeslepend in een compacte zintuiglijke stijl. De piranha’s zorgen voor ’infernaal gekolk’ als ze aan de lichamen in de rivier vreten. De moordenaar wil niet moorden maar ‘het mes plakte in zijn hand’. De verhaallijnen illustre…Lire la suite