Livre
Néerlandais

Het oma-complot

Anthony Horowitz (auteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Joe is doodsbang voor zijn oma, die allerlei misselijke streken met hem uithaalt. Gelukkig komt er onverwacht hulp opdagen. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Grootouders
Titre
Het oma-complot
Auteur
Anthony Horowitz 1955-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Granny
Édition
10de, herz. dr.
Éditeur
Hasselt: Facet, 2008 | Autres éditions
152 p.
ISBN
9789050165228

Commentaires

Anthony Horowitz heeft in de loop der jaren een stevige reputatie gevestigd als schrijver van spannende kinderboeken. Het oma-complot dateert al van 1994 en vertelt het verhaal van de 12-jarige Joe Morgan. Zijn ouders zijn heel rijk, maar kijken haast niet naar hem om. Hij heeft ook zo goed als geen vrienden, behalve de tuinman, meneer Lampe, en zijn kinderjuffrouw, mevrouw De Wilde. Daarnaast is er nog zijn oma, die telkens wanneer ze langskomt het hele gezin terroriseert, en Joe in het bijzonder. Ze eist van hem altijd een plakkerige kus, vergeet voortdurend zijn naam, en geeft hem vernederende en kinderachtige cadeautjes. Na een tijdje merkt Joe echter dat zijn oma dit niet toevallig en ongewild doet, maar omdat ze hem haat. Bovendien blijkt ze nog een veel gruwelijker plan voor hem uitgedacht te hebben, waarbij ze er niet voor terugschrikt om iedereen die haar in de weg staat uit de weg te ruimen.

Het oma-complot is een heel leuk verhaal dat op een grappige ma…Lire la suite
De ouders van Joe Morgan (12) zijn rijk en hebben niet veel aandacht voor hun zoon, die doodsbang is voor zijn oma met haar misselijke streken. Haar hoogtepunt moet de 'ontvoering' van Joe worden naar een bijeenkomst waar de 'Gouden Grootjes' worden uitgereikt voor de misselijkste oudedamesstreek. Joe wordt op onverwachte wijze gered. Uiteindelijk vlucht hij met zijn ouders, die nu meer liefde en begrip tonen, naar Australië. De vliegreis is het eerste hoofdstuk van het boek, waardoor de goede afloop (gelukkig) al vaststaat. Humoristisch griezelverhaal met onverwachte wendingen. Overzichtelijke lay-out, indeling in hoofdstukken. Gekleurd omslag met een illustratie van oma die een angstaanjagende krokodil als schaduw heeft. Vanaf ca. 11 jaar.

Het oma-complot

Wie aan een oma denkt, roept meestal nostalgische beelden van goedheid en opoffering op. De oma in dit verhaal is juist het tegenovergestelde. Jordan, die zich liever Joe laat noemen, heeft een oma waar iedereen ver vandaan blijft. Zijn vader en moeder zoeken zelf uitvluchten om haar zo weinig mogelijk te zien. Maar Joe wordt keer op keer aan haar wreedheden overgeleverd. Deze oma haat iedereen die haar iets in de weg legt of tegenspreekt, maar vooral haar kleinzoon. Eigenlijk heeft ze een grondige hekel aan kinderen. Want die hebben een volmaakte huid, mooi dik krullend haar en een gaaf gebit. Ze kunnen nog schreeuwen, rondrennen en plezier maken. Oma heeft een vriendin die een uitvinding gedaan heeft waarmee ze kleine kinderen kan uitzuigen. Een echt marteltoestel dat zal gedemonstreerd worden tijdens de uitreiking van de Gouden Grootjes. Joe is de perfecte proefpersoon... Oma is zo duivels gemeen dat ze Joe zelfs belooft hem na haar dood te zullen achtervolgen. Spannend jeugdverhaa…Lire la suite

À propos de Anthony Horowitz

Anthony Horowitz, né le 5 avril 1955 à Stanmore dans le nord de Londres, est un écrivain de romans policiers pour la jeunesse, de fantastique et scénariste de feuilletons télévisés anglais, en particulier des adaptations de romans policiers d'Agatha Christie.

Biographie

Anthony Horowitz est né le 5 avril 1955 à Stanmore, un quartier du nord de Londres, dans le Middlesex au Royaume-Uni.

Il a écrit de nombreux romans pour la jeunesse, dans le genre policier comme dans celui du fantastique. Il a été récompensé par de nombreux prix : le Prix Polar-Jeunes en 1988, pour Le Faucon malté, le prix européen du roman pour enfants en 1993 pour L'Île du Crâne et le grand prix des lecteurs du magazine Je bouquine en 1994 pour …En lire plus sur Wikipedia