De man zonder ziekte : roman

Arnon Grunberg (auteur)

De man zonder ziekte : roman

Genre:
Sam, een Zwitserse architect met Indiase roots, reist naar Bagdad waar hij misschien een operagebouw mag neerzetten. Een geweldige carrièrekans want een befaamd architect had in de jaren vijftig al eens een operagebouw ontworpen voor Irak, maar dat is nooit gebouwd. Een tijdje later wordt Sam verdacht van spionage en belandt hij in de cel.
Titre
De man zonder ziekte : roman
Auteur
Arnon Grunberg
Langue
Néerlandais
Édition
7
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2012
221 p.
ISBN
9789038894836 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Even heb ik me afgevraagd of deze recensie zou moeten worden voorafgegaan door een ‘spoiler alert’. De man zonder ziekte wil immers van begin tot einde een boek van onthullingen zijn, en het valt niet mee om die in een recensie te omzeilen. Al snel besloot ik echter dat een dergelijke pudeur overbodig was. Weet de gemiddelde Grunberglezer immers niet al op voorhand wat hij in zijn romans zal aantreffen? Bijna al zijn boeken vertellen min of meer hetzelfde verhaal, namelijk dat van de decadentie of degradatie van een hoofdpersonage dat bepaalde ‘achterhaalde’ waarden en waarheden personifieert. Het lijkt me zelfs niet ondenkbaar dat datgene wat bij Grunberg zo vaak wordt gezien als een ontmaskering van die waarden en waarheden, in werkelijkheid een geruststellende bevestiging is van wat de Grunbergfan in feite al lang weet — of denkt te weten.
De man zonder ziekte vertelt in twee symmetrische delen over de neergang van de ambitieuze en idealistische architect Samare…Lire la suite
Hoofdpersoon in de nieuwe roman van Arnon Grunberg is een empathische architect, Samarendra Ambani, een Zwitser van Indiase afkomst. Hij woont in Zürich, samen met zijn moeder en een door spierziekte gehandicapte zus. Hij heeft een bijna perfecte vriendin, op een klein snorretje na. De naïeve architect doet mee aan een competitie om een operagebouw in Bagdad te ontwerpen. Hij wordt gevangengenomen, vernederd, maar komt na interventie van het Rode Kruis en de Zwitserse ambassade vrij. Het tweede deel van deze roman spiegelt het eerste. Hij gaat naar Dubai om een grote bibliotheek te ontwerpen met daaronder een bunker. Ook in het tweede deel wordt de architect overgeleverd aan onberekenbare autoriteiten. De afloop kan niet verraden worden, maar het is een weergaloos spel dat Grunberg speelt op (spannend) verhaalniveau; een spel met spiegelingen, met identiteit, met waarheid en met wat zichtbaar is en wat niet. Een verbluffende roman. Normale druk.

À propos de Arnon Grunberg

Arnon (Yasha Yves) Grünberg est un romancier néerlandais né le 22 février 1971 à Amsterdam. Il a l'habitude d'orthographier son nom de famille sans umlaut : Grunberg.

Biographie

L'auteur publie son premier roman à l'âge de vingt-deux ans, Lundis bleus connaît immédiatement un vif succès en Europe et est traduit en treize langues. Depuis, Arnon Grünberg vit à New York. En 2009 il obtient le prix Constantijn Huygens.

Arnon Grünberg a publié quelques ouvrages sous le pseudonyme hétéronyme Marek van der Jagt, ce qui lui a permis de remporter deux fois le prix Anton Wachter du meilleur premier roman (pour Lundis bleus en 1999 sous le nom Arnon Grünberg, et pour Histoire de ma calvitie sous le nom Marek van der Jagt en 2000). Il est également l'auteur de scénarios pour le cinéma et le théâtre et a …En lire plus sur Wikipedia