Een man, die getuige is van de dood van een terminaal zieke patie͏̈nt, gaat op onderzoek uit om de dader te ontmaskeren.
Titre
Exit
Auteur
Belinda Bauer
Traducteur
Valérie Janssen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Exit
Éditeur
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, 2021
368 p.
ISBN
9789400513297 (paperback)

Commentaires

De man die voor God speelde

Met Exit bewijst Belinda Bauer waarom zij een vernieuwer van het misdaadgenre is.

In 2009 debuteerde de Engelse Belinda Bauer cum laude met Rusteloos land, een misdaadroman waarin een jongen contact zoekt met de moordenaar van zijn oom. Sindsdien heeft Bauer minstens een half dozijn sterke opvolgers geschreven en belandde Drift in 2018 op de longlist van de Booker Prize - misschien ook omdat de prominente Schotse misdaadauteur Val MacDermid een van de juryleden was. Bauer bedenkt steeds opnieuw originele invalshoeken binnen een genre dat bol staat van de conventies en stereotypen en vernieuwt zo op een subtiele manier.

De hoofdfiguur in Exit is niet meteen iemand die je verwacht in een moordverhaal, en bovendien is de vraag ook of er wel een moord is gepleegd. Felix Pink is 75 en treurt om zijn vrouw en zoon die beiden na een onbarmhartig ziekbed zijn overleden. Daarom is hij lid geworden van de Exitiers, een geheim genootschap dat zieke mensen die euthanasie willen, helpt. De leden beloven dat ze niet actief zullen ingrijpen, dan zouden ze moordenaars zi…Lire la suite

Exit

Eerste zin. De sleutel lag onder de mat.

 

 

 

Felix Pink – 75, weduwnaar en vader van een aan kanker gestorven zoon – leidt een ogenschijnlijk saai en keurig bestaan. Maar hij heeft een geheim: hij werkt voor een organisatie die terminaal zieke mensen gezelschap houdt wanneer ze een einde aan hun leven willen maken. Omdat in het Verenigd Koninkrijk euthanasie en geassisteerde zelfmoord verboden zijn, hebben mensen met een stervenswens maar één optie: zichzelf doden. Felix begeleidt hen uit naastenliefde, maar op een dag, bij ene Albert, loopt alles fout. Albert blijkt helemaal niet de terminaal zieke patiënt te zijn bij wie Felix moest zijn. Iemand heeft Albert – én Felix – erin geluisd. Felix is bang dat hij nu als moordenaar wordt gezien en slaat op de vlucht. Als hij stuntelend zelf op onderzoek uit gaat, blijken er wel erg veel mensen te zijn die de gokverslaafde, onbetrouwbare Albert dood wensten.

Belinda Bauer vertelt thriller na thriller hoe gewone m…Lire la suite

Als lid van de Exiteers, een anonieme, geheime groep die het recht om te sterven steunt, is de 75-jarige weduwnaar Felix Pink getuige van de zelfmoorden van terminaal zieke patiënten. Maar op een dag gaat het helemaal mis. Felix en Amanda, zijn nieuwe partner bij de Exiteers, helpen per ongeluk de verkeerde patiënt te overlijden. Was het een ongeluk of een opzet voor moord? Nadat hij Amanda heeft aangespoord om te vertrekken, zodat hij de schuld op zich kan nemen, wacht Felix de politie op. Maar dan herinnert hij zich zijn hondje Mabel. Hij wil niet gearresteerd worden voor hij wat geregeld heeft voor het hondje. Hij slaat op de vlucht en vat het plan op erachter te komen wat er misgegaan is, en wie daarvoor verantwoordelijk is. Intussen is politie-inspecteur Calvin Bridge op zoek naar de moordenaar. ‘Exit’ is geen harde thriller. Het moordverhaal is eerst en vooral een luchtige Comedy of Errors, een zedenkomedie, waarin de hoofdpersonages Felix, Amanda en Calvin Bridge een andere kij…Lire la suite

Felix ontdekt: ik ben een oersaaie man

Het nieuwe boek van Belinda Bauer is geen nagelbijter, wel een ingenieuze vertelling met een mooi einde.

De eenzame 75-jarige weduwnaar Felix Pink doet vrijwilligerswerk als 'exit-begeleider'. Terminaal zieke patiënten helpt hij bij zelfdoding via een geheime club van anonieme 'Exitiers'. Felix heeft het gevoel dat hij met dit sombere werk goed bezig is. Hij heeft het uitgezocht: wat ze doen is niet illegaal, dat zou hij niet willen. Ze helpen 'de klant' niet actief, ze vervullen een wens. Maar dan maakt hij een fout, de verkeerde man sterft en in een impuls slaat Felix op de vlucht.

Met haar boek belandde de Britse thrillerschrijfster Belinda Bauer in 2018 op de longlist van de Man Booker prize. Terecht, ze schrijft fantastisch spannende thrillers met hoofdpersonen van vlees en bloed die vaak onverwachte ontwikkelingen doormaken. In dit nieuwe, inmiddels negende, boek geldt dat zeker voor de oude Felix. Zijn ervaring bij de misgelopen 'Exit' maakt dat hij tot een nieuw inzicht komt: hij is een oersaaie man, altijd geweest. 'In godsnaam hij had iemand vermoord! Hij wa…Lire la suite

À propos de Belinda Bauer

Belinda Bauer, née le 24 décembre 1962 en Angleterre, est une journaliste, scénariste et écrivaine britannique, auteure de roman policier, mise en lumière grâce à son premier roman intitulé Sous les bruyères (Blacklands), lauréat du Gold Dagger Award en 2010.

Biographie

Belinda Bauer grandit en Angleterre et en Afrique du Sud. Elle s'installe à Cardiff où elle travaille comme journaliste et scénariste pour la BBC. Elle publie en 2009 son premier roman, Blacklands (Sous les bruyères) avec lequel elle remporte le Gold Dagger Award en 2010. Elle a depuis publié trois autres romans. En France, ses livres sont publiés chez Fleuve noir et 10/18.

Œuvre

Romans

En lire plus sur Wikipedia