Livre
Néerlandais

Engel

Brigitte Minne (auteur), An Candaele (dessinateur)
Fons wordt gepest door Emiel, maar als zijn buurmeisje Marthe bij hem in de klas komt, verandert er van alles. Vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Engel / Brigitte Minne ; met tek. van An Candaele
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
An Candaele
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
76 p. : ill.
ISBN
90-5838-298-2

Commentaires

Als Fons in de spiegel kijkt ziet hij een kabouterlijf, konijnentanden en twee jampotten die achter flaporen haken. Voor Emiel, het haantje de voorste uit de klas, is dat reden om hem flink te pesten. Op school houdt Fons zich op de achtergrond, aan zijn ouders vertelt hij niet dat hij gepest wordt. Op een dag staat er een verhuiswagen in de straat, mannen sjouwen met meubels en schreeuwen tegen elkaar. En dan ziet Fons haar: een engel op het tuinpad. Die engel blijkt Marthe te heten en zit naast hem in de klas. Het gekke is dat ze Fons aardig vindt. Merkt ze die konijnentanden en flaporen niet op? Bovendien durft ze in te gaan tegen Emiels pesterijen. Is er dan toch nog hoop voor Fons?

Minne snijdt met dit boek een moeilijk, maar vaak herkenbaar, probleem aan voor kinderen. Op een eenvoudige en realistische manier vertelt ze hoe Fons omgaat met de pesterijen en geeft ze zijn negatieve zelfbeeld weer. Doordat het verhaal door een buitenstaander verteld wordt, kan Minne ook een …Lire la suite
Fons ziet er met zijn kabouterlijf niet aantrekkelijk uit en wordt daarom gepest door klasgenoot Emiel. Dan krijgt Fons een nieuw buurmeisje en klasgenoot: Marthe; Fons vindt haar een engel met krullen. Als de pesterijen verergeren, vertelt Marthe alles aan haar moeder, die de juf belt, die op haar beurt een psycholoog inschakelt. Maar het is vooral de reddende engel Marthe die de hele situatie voor de klas durft te vertellen, waardoor Fons zijn zelfvertrouwen terugkrijgt en de klas met een pestproject aan de slag gaat. Goed geschreven verhaal, waarin op een positieve en aandoenlijke wijze, soms met een vleugje zelfspot van Fons, alle kanten van het pesten belicht wordt (dader, slachtoffer, omgeving) waardoor een reëel en herkenbaar beeld ontstaat. Helder, soms beeldend taalgebruik. Bevat enkele simpele zwartwitillustraties. Prettig leesbaar door de ruime marges en het grote lettertype. Zelf lezen vanaf ca. 8 jaar, maar ook heel bruikbaar als themaboek in groep 4/5.