Police dyslexie
Néerlandais

Familie Mol-de Mol zit hoog en droog

Burny Bos (auteur), Hans De Beer (dessinateur)

Familie Mol-de Mol zit hoog en droog

Burny Bos (auteur), Hans De Beer (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De familie Mol-de Mol beleeft allerlei avonturen tijdens het behangen, een boomhut bouwen en de afwas doen. Vooral vader maakt er een potje van. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Sujet supplémentaire
mollen, AVV, verhalen, avontuur
Niveau de lecture
AVI M4, AVI 4
Titre
Familie Mol-de Mol zit hoog en droog
Auteur
Burny Bos
Dessinateur
Hans De Beer
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2011
44 p. : ill.
ISBN
9789051161762 (hardback)

Commentaires

De familie Mol-de Mol bestaat uit vader, moeder, zoon Stoffer en dochter Streep en oma, die in een rolstoel zit. In Familie Mol-de Mol zit hoog en droog zijn zes verhaaltjes gebundeld die los van elkaar kunnen worden gelezen. De gebeurtenissen zijn op zich niet speciaal: afwassen, behangen, in de regen spelen,... Toch zit overal wel een grap of een knipoog in. Stoffer en Streep gebruiken de tuinslang voor de afwas en dat ontaardt in een waterspektakel waaraan ook de ouders lustig deelnemen. Stoffer plakt Streep letterlijk achter het behang, waarop vader het dan maar overneemt en daarbij zijn rug bezeert, maar dat blijkt juist een zegen... In het museum laat vader per ongeluk het alarm afgaan. Ook oma komt verrassend uit de hoek: omdat ze met haar bankkaart geen ijsje kan kopen voor Stoffer en Streep, koopt ze maar een blokfluit. Daarmee speelt ze melodietjes op straat. Mensen gooien munten in een hoed, tot er genoeg geld is voor de beloofde ijsjes. Die vrolijke wendingen in de …Lire la suite
Zes korte en leuke verhalen over de familie Mol-de Mol, die bestaat uit vader, moeder, de tweeling Stoffer en Streep en oma. Moeder verdient het geld en vader zorgt voor de kinderen. Ze beleven dagelijkse avonturen, zoals behangen, een boomhut bouwen en de afwas doen, waarbij vader meestal de brokkenmaker is. Vlotte schrijfstijl met gevoel voor humor. De tekst bestaat uit korte zinnen, met gebruikmaking van de tegenwoordige tijd en dialogen. Ieder zin begint op een nieuwe regel, AVI-M4. De korte verhalen, met elke een goede spanningsboog, de ruime bladspiegel en de grote, duidelijke schreefloze letter vergemakkelijken het lezen, waardoor het boekje ook geschikt is voor (iets oudere) kinderen met dyslexie. De titel van de bundel slaat op een van de verhalen en dekt dus niet echt de lading. De fraai gekleurde en grappige illustraties ondersteunen de tekst en soms meer dan dat. Vooral de vijf paginagrote illustraties geven de volwassen meelezer kans om over het verhaal te praten met het …Lire la suite

Familie Mol-de Mol zit hoog en droog

Zes verhaaltjes over de familie Mol-de Mol over dagelijkse gebeurtenissen. Soms leuk, soms minder leuk, maar altijd samen en de pret is nooit ver weg. Ze gaan over afwassen met de tuinslang, behangperikelen, in de regen lopen zonder jas en verkouden worden enzovoort. Papa Mol-de-Mol (die 'vader' genoemd wordt!) is wat onhandig en hij is meestal de pineut. Oma zorgt voor het avontuurlijke element.
Het boekje is mooi uitgegeven, de tekeningen mogen er zijn maar de inhoud is wat pover. Vlaamse prille lezers zullen wat moeite hebben met woorden als 'ranja', 'pinpas' en 'wurmen'.
Eerste lezertjes verdienen verhalen die hen prikkelen tot meer en nog. Slogans zoals'' Met letters die prettig lezen ook als je dyslexie hebt ' zetten weinig aarde aan de dijk. Verrassende, uitdagende verhalen, dat is wat deze doelgroep nodig heeft om echte lezers te worden!
 
 

À propos de Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Image by KRO

Burny Bos, né le 8 avril 1944 à Haarlem, est un producteur, scénariste, animateur de télévision, de radio et écrivain néerlandais.

Biographie

Il est le père de la scénariste et écrivaine Tamara Bos.

Filmographie

Producteur et scénariste

  • 1989 : Mijn Vader woont in Rio de Ben Sombogaart
  • 1992 : The Pocket-knife de Ben Sombogaart
  • 1996 : Le Garçon qui ne voulait plus parler de Ben Sombogaart
  • 1996 : Mijn Franse tante Gazeuse de Ben Sombogaart et Joram Lürsen
  • 1998 : The Flying Liftboy de Ben Sombogaart
  • 1999 : Cowboy from Iran de Ilse Somers
  • 2001 : Miaou ! de Vincent Bal
  • 2002 : …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions