Het complot van België

Chris De Stoop (auteur)

Het complot van België

Genre:
Journalistiek relaas over de Belgische betrokkenheid bij de genocide in Rwanda in 1994, afgewisseld met gebeurtenissen uit de familiegeschiedenis van de auteur.
Titre
Het complot van België
Auteur
Chris De Stoop
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
205 p.
ISBN
9789023427513 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Chris de Stoop wisselt in Het complot van België voortdurend tussen drie waargebeurde en schrijnende verhalen. Alledrie hebben ze, ieder op een verschillende wijze, met waanzin en paranoia te maken.

Het eerste deel, 'Reconstructie', speelt zich af in de 20e eeuw. De Stoop vertelt hoe hij in 1994 in Rwanda geconfronteerd werd met (de gevolgen van) de gruwelijke genocide daar. Hij bezoekt er o. a. wat er in Ndera overblijft van de enige psychiatrische instelling die het land rijk was. Bij de evacuatie door de Belgische para's werden alleen de blanke Broeders van Liefde die er werkten én de enige aanwezige blanke patiënte meegenomen; de Rwandezen werden aan hun lot overgelaten.

De Stoop wijst op de verpletterende verantwoordelijkheid van de toenmalige Belgische regering, die niet alleen haar eigen troepen terugtrok, maar ook de andere Westerse landen onder druk zette om hetzelfde te doen, met als gevolg dat de massamoordenaars ongestoord hun werk konden doen.

Lire la suite
Chris de Stoop maakte in het verleden naam met ophefmakende boeken over wantoestanden in en buiten België. Dat lijkt nu ook de bedoeling. Zijn eerste onderwerp is de genocide in Rwanda, 1994. Hij verwijt de regering Dehaene-Claes dat ze na de moord op tien Belgische soldaten te snel, ongeïnteresseerd en eenzijdig de soldaten uit Rwanda weghaalden, de VN overtuigden om dat ook te doen en zo de genocide lieten begaan. Hij vergeet erbij te zeggen dat de VN missie te klein was om de hallucinante orgie van geweld te stoppen. Hij laat een onevenwichtige dame Nina H. haar verhaal vertellen zonder enige tegenspraak. Tegelijk voert hij zijn paranoïde oom André op, die in de jaren vijftig als psychiatrisch patiënt minister wou worden. De auteur kan meeslepend vertellen en geeft een beklijvende kijk op de volkerenmoord van Hutu's op Tutsi's. Maar elke vorm van structuur ontbreekt, chaos is troef. En de titel doet iets anders vermoeden dan deze inhoud. Normale druk.

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was naar binnen (Vite,…En lire plus sur Wikipedia