Livre
Néerlandais

Vrede zij met u, zuster : het verhaal van een westerse zelfmoordterroriste

Chris De Stoop (auteur)

Vrede zij met u, zuster : het verhaal van een westerse zelfmoordterroriste

Titre
Vrede zij met u, zuster : het verhaal van een westerse zelfmoordterroriste
Auteur
Chris De Stoop
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
285 p.
ISBN
9789023458166 (paperback)

Commentaires

Knack-journalist Chris De Stoop staat bekend als een uitmuntend onderzoeksjournalist. Zijn vorige boeken waren stuk voor stuk bestsellers en deden heel wat stof opwaaien. Ze zijn zo lief, mijnheer, over internationale vrouwenhandel, leidde zelfs tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie, en de BBC maakte er een heuse tv-documentaire van. Met Zij kwamen uit het Oosten won De Stoop de Gouden Uil publieksprijs in 2004. In zijn jongste boek beschrijft De Stoop het leven en de drijfveren van de Belgische Muriel Degauque, de enige westerse vrouw die zichzelf opblies in een zelfmoordaanslag.
De Stoop heeft de gave om pure non-fictie een literair kantje te geven. Vrede zij met u, zuster leest dan ook als een roman, maar blijft de weergave van ware feiten. De journalist kreeg inzage in de gerechtelijke dossiers, legde de hand op sms- en e-mailverkeer van de betrokkenen (dat hij ook integraal weergeeft), en werkte samen met politie, overheid en mensen…Lire la suite
De Belgische bekeerlinge Muriel Degauque trok internationaal de aandacht toen zij een mislukte zelfmoordaanslag uitvoerde op 9 november 2005 in Irak. Zij was de eerste Westerse vrouw die dat deed. In verhalende vorm wordt het leven van Muriel beschreven, haar moeilijke jeugd, haar lichamelijk problemen en haar relatie met Issam Goris, een criminele ex-bodybuilder die een dag na Muriels zelfmoordaanslag door de Amerikanen wordt doodgeschoten voordat hij zijn zelfmoordaanslag kon uitvoeren. Voor het boek is uitgebreid onderzoek gedaan, er zijn zelfs delen uit de rapportages opgenomen van de (Belgische) inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daaruit blijkt dat ze een een beetje als doe-het-zelf-terroristen in hun witte Mercedes 190 naar Irak reisden. Een blik op hoe deze geradicaliseerde vrouw haar moslim-zijn beleefde, haar omgeving en haar (gedeprimeerde) wereldbeeld. Een menselijk beeld van een onmenselijke daad dat een breed publiek zal aanspreken.

À propos de Chris De Stoop

Chris De Stoop est un journaliste belge, employé à l'hebdomadaire Knack. Il est connu pour avoir enquêté un an sous couverture sur un réseau international de trafic d'êtres humains.

Biographie

Son enquête a été publiée sous le titre Ze zijn zo lief, meneer et traduite en français (Elles sont si gentilles, monsieur) et en anglais (They Are So Sweet, Sir). Ce livre a été à l'origine d'une enquête parlementaire sur la traite des êtres humains et sur une nouvelle législation belge.

Il est aussi l'auteur, en 2005, d'un ouvrage publié chez Luc Pire, Les filles de l'Est qui présente celles-ci sous l'angle des difficultés qu'elles rencontrent et qui les poussent à la migration, faisant du même coup l'autocritique de son précédent ouvrage sur le sujet.

Il est également l'auteur de Haal de was naar binnen (Vite,…En lire plus sur Wikipedia