Livre
Néerlandais

Extreem: schietschijf

Chris Ryan (auteur), Henk Moerdijk (traducteur)
Een lid van de Britse speciale eenheid SAS krijgt van een vroegere strijdmakker uit zijn tijd in Afghanistan het verzoek hem te komen helpen als hij zich in de sloppenwijken van Rio de Janeiro bevindt.
Titre
Extreem: schietschijf
Auteur
Chris Ryan 1961-
Traducteur
Henk Moerdijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Extreme: Hard target
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2013
428 p.
ISBN
9789022566077 (paperback)

Commentaires

Extreem: schietschijf is het recentste boek van Chris Ryan. De man achter dit pseudoniem maakte deel uit van een speciale Britse eenheid die tijdens de Eerste Golfoorlog gevaarlijke missies uitvoerde in Irak.
In de roman wordt Special Air Services-officier Joe Gardner noodgedwongen op rust gesteld nadat hij tijdens een missie in Pakistan een hand heeft verloren. Samen met enkele medestrijders had Gardner de opdracht om een leider van de Pakistaanse taliban uit de weg te ruimen. Een van zijn kompanen, John Bald, verdwijnt nadat hij beweerd heeft de talibanleider te hebben gedood, en Gardner hoort geruime tijd niets meer van hem. Tot hij in Londen een telefoontje ontvangt van zijn gewezen makker die in Rio de Janeiro in moeilijkheden lijkt te zitten en dringend hulp nodig heeft. Dit is het begin van een waanzinnige missie om Gardners vriend uit Rio terug te halen. Des te gevaarlijker wordt de opdracht als blijkt dat een huurmoordenaar op zoek is naar Bald.
Het verhaal bre…Lire la suite
Hoofdfiguur Joe Gardner verliest in het begin van deze militaire thriller zijn hand tijdens een actie tegen de Taliban in Afghanistan. Maar wanneer zijn oude strijdmakker John Bald zijn hulp vraagt, waagt hij zich in een sloppenwijk van Rio de Janeiro en komt zo in een wespennest terecht. In zijn strijd om te overleven reist hij heel wat af: Rio, Gibraltar, Belgrado, Athene, Rotterdam om ten slotte in Londen zijn eindstrijd te leveren tegen zijn tegenstanders. Voor die tijd kan hij echter een nucleaire aanval op Istanboel niet voorkomen. De gedetailleerde beschrijvingen van martelingen en gevechtsscènes zijn inderdaad extreem (serietitel) te noemen: de lezer belandt in een orgie van uiteenspattende organen. De schrijfstijl is direct en zonder literaire opsmuk: de nadruk ligt op actie en snelheid. De uitgebreide kennis van zaken op het gebied van wapens valt op. Dit is niet verwonderlijk, omdat de auteur zelf als Brits commando overal ter wereld is ingezet, voordat hij schrijver werd. …Lire la suite

À propos de Chris Ryan

CC BY 3.0 - Image by Anything Goes With James English

Chris Ryan, né en 1961 est un romancier britannique, ancien soldat du Special Air Service (SAS), les forces spéciales britanniques. Son livre le plus connu est Strike Back (Riposter, 2007), où il raconte son expérience au SAS.

Biographie

Chris Ryan est né en 1961 au nord-est de l'Angleterre. À l'âge de 16 ans, il souhaite rentrer dans l'armée après que son cousin Billy, déjà au SAS, l'a invité à voir « ce que c'est d'être dans l'armée ». Encore trop jeune, il doit attendre d'avoir 23 ans avant d'intégrer le 23 SAS, un régiment de réserve, puis le 22 SAS d'active où il est formé comme médecin et tireur d'élite. Pendant sept ans, il participe à des missions avec son unité, y compris en Extrême-Orient et au Zaïre.

Durant la Guerre du Golfe de 1991, il est le seul membre de la patrouille Bravo Two Zero, dirigée par Andy McNab, à réussir à s'échapper d'Irak sans être capturé ou tué. C'est l'échappée la plus lon…En lire plus sur Wikipedia