Livre
Néerlandais

Tegenaanval

Chris Ryan (auteur)
Een gewezen SAS-militair meldt zich aan om een Britse journalist te bevrijden die in Libanon door Hezbollah is gekidnapt.
Titre
Tegenaanval
Auteur
Chris Ryan 1961-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Strike back
Éditeur
Amsterdam: De Boekerij, 2008
317 p.
ISBN
9789022549155

Commentaires

Chris Ryan is net als Andy McNab een voormalig lid van SAS, de Britse Special Air Services. Beiden dienden hun land en hebben inmiddels hun militaire carrière ingeruild voor een schrijversloopbaan. Ze schrijven allebei boeken die nauw aanleunen bij hun vorig leven en hebben ook een beetje hetzelfde doelpubliek: jongvolwassenen die houden van een verhaal vol actie. Chris Ryan schrijft net iets vlotter en slaagt er iets beter in zijn personages diepgang te geven. Ook het geweld is prominenter aanwezig dan bij zijn collega. Beiden hebben gemeen dat het telkens om flinterdunne verhaallijnen gaat waarin het moslimterrorisme nogal eens de hoofdrol speelt. Ook dit keer is het prijs, en al is Ryan een Brit, zijn kijk op de moslimwereld en het terrorisme van een kleine minderheid binnen die wereld is heel erg Amerikaans en zwart-wit. Een moslim die het niet op het Westen heeft gemunt, komt dan ook niet voor.
In Tegenaanval maken we kennis met John Porter, een voormalig Regiment-lid d…Lire la suite
Bij een bevrijdingsactie in Libanon komen drie van John Porters medesoldaten om het leven. John krijgt de schuld omdat hij de dader, een jonge jongen, niet eerder doodde. Jaren later herkent John deze jongen als de strijder die een Engelse journaliste heeft ontvoerd en dreigt te onthoofden. Hij biedt zich aan als onderhandelaar, maar weet niet dat een oud-collega van hem niet wil dat hij levend terugkeert. Dertien-in-een-dozijn verhaal over een stoere eenling die het opneemt tegen Hezbollahstrijders. Al na een hoofdstuk kan een ervaren lezer de rest van het verhaal inclusief plot uittekenen. Het taalgebruik is eenvoudig, stoer en gericht op de liefhebber van macho-soldatenverhalen. Paperback met vrij kleine druk.

À propos de Chris Ryan

CC BY 3.0 - Image by Anything Goes With James English

Chris Ryan, né en 1961 est un romancier britannique, ancien soldat du Special Air Service (SAS), les forces spéciales britanniques. Son livre le plus connu est Strike Back (Riposter, 2007), où il raconte son expérience au SAS.

Biographie

Chris Ryan est né en 1961 au nord-est de l'Angleterre. À l'âge de 16 ans, il souhaite rentrer dans l'armée après que son cousin Billy, déjà au SAS, l'a invité à voir « ce que c'est d'être dans l'armée ». Encore trop jeune, il doit attendre d'avoir 23 ans avant d'intégrer le 23 SAS, un régiment de réserve, puis le 22 SAS d'active où il est formé comme infirmier et tireur d'élite. Pendant sept ans, il participe à des missions avec son unité, y compris en Extrême-Orient et au Zaïre.

Durant la Guerre du Golfe de 1991, il est le seul membre de la patrouille Bravo Two Zero, dirigée par Andy McNab, à réussir à s'échapper d'Irak sans être capturé ou tué. C'est l'échappée la plus l…En lire plus sur Wikipedia