Livre
Néerlandais

Koeien : koninginnen van de weide

Christian Havard (auteur), Stéphanie Herrbach (dessinateur), Valérie Tracqui (éditeur intellectuel)
Koeien zijn verlegen, maar niet dom. Ze geven melk en passen goed op hun jongen. Met grote kleurenfoto's en 25 herhalingsvragen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar; ook voor moeizame lezers.
Sujet
Koeien
Titre
Koeien : koninginnen van de weide
Auteur
Christian Havard
Dessinateur
Stéphanie Herrbach
Éditeur intellectuel
Valérie Tracqui
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La vache
Édition
1
Éditeur
Leidschendam: Biblion, 2012
29 p. : ill.
ISBN
9789054839767 (hardback)

Commentaires

In dit deel uit de informatieve reeks ‘Pootje voor pootje’* wordt een beeld geschetst van het leven van de koe. Aan de orde komen onder meer het herkauwen van het gras, de voortplanting, het overwinteren in de stal, het geven van melk en het opgroeien van de kalveren. Ook is er aandacht voor bescherming van rassen. Tot slot zijn zijn enkele soortgenoten in een 'familiealbum' geplaatst. De thema's komen in hoofdstukken van een dubbele pagina aan bod. Elk hoofdstuk is voorzien van een of meer grote kleurenfoto’s. Uitleg hierbij staat telkens op een notitieblaadje dat in of naast de foto met plakband is vastgezet. Tussendoor zijn ook kleine stripachtige kleurentekeningen opgenomen. De hoofdtekst van hoogstens zeven zinnen is gedrukt in vrij grote letters. Achterin staan circa 25 herhalingsvragen, met verwijzing naar de betreffende paginanummers voor het vinden van de oplossing. Het taalgebruik van de verhalende tekst is vriendelijk en kindgericht. Er wordt wel een erg rooskleurig beeld …Lire la suite

Koeien

Dit boek kadert in de reeks 'pootje voor pootje'. Het is ingedeeld in korte hoofdstukjes: van de voorstelling van de koe tot haar familieleden.  De foto's zijn mooi, de illustraties veel minder. Het boekje oogt aantrekkelijk maar er zijn toch enkele minpunten. De informatie is wat lukraak bijeen geraapt, soms duidelijk, soms onduidelijk. Zo gaat het  in het begin over koeien die de zomer doorbrengen in de alpenweiden. Dat levert mooie plaatjes op maar is niet representatief voor de levenswijze van de moderne koe. Over de vier magen van de koe wordt niet gerept. Ook over de milieuproblemen die het op grote schaal kweken en consumeren van runderen meebrengt, wordt niet gesproken. Alles wordt nogal idyllisch en simpel voorgesteld en echt up to date is het niet.

Suggestions