Een atoomonderzeee͏̈r met veel moderne apparatuur aan boord verdwijnt spoorloos in de Stille Zuidzee.
Titre
Het logboek
Auteur
Clive Cussler Dirk Cussler
Traducteur
Geert Van Linschoten
Langue
Néerlandais
Titre original
Pacific Vortex !
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2013
350 p.
ISBN
9789044340365 (paperback)

Commentaires

Dit eerste ‘Dirk Pitt’-avontuur verscheen in 1982 en wordt nu om onbegrijpelijke redenen opnieuw uitgegeven. Zoals Clive Cussler in zijn voorwoord zelf toegeeft, was zijn hoofdpersonage nog niet voldoende ontwikkeld en aarzelde hij om ermee naar een uitgever te stappen. Toch was Het logboek wel de start van de succesvolle ‘Dirk Pitt’-reeks, aangevuld met actieromans rond zijn protegé Kurt Austin.
Meer dan veertig jaar geleden was Pitt nog een jonge, aantrekkelijke luchtmachtmajoor die gedetacheerd werd naar het NUMA (Nautical Underwater and Marine Agency). Het was ook nog ‘de goede oude tijd’, toen overal nog gerookt mocht worden en exotische vrouwen naakt opgevoerd mochten worden. De VS hadden met de Sovjet-Unie een gemakkelijk te bepalen vijand en hadden nog niet af te rekenen met terroristen van allerlei slag, al duiken in het verhaal toch ook al enkele dreigende Arabische oliestaten op. Deze actiethriller is echter te verouderd om met enige nostalgie te (her)lezen.
Da…Lire la suite
Het thema van dit verhaal is het verdwijnen van een atoomonderzeeër met veel moderne apparatuur. Het drama speelt zich af in dat deel van de Stille Oceaan waar veel schepen zijn vergaan zonder dat de ligplaats op de zeebodem ooit is teruggevonden. Na een korte inleiding over de verdwijning van de onderzeeër volgt het relaas over de opsporing en de eventuele berging. Cussler heeft kans gezien zijn boek van de eerste tot de laatste bladzijde spannend te houden. Het verhaal over de onderwaterrots en -grotpartijen is wat Jules Verne-achtig, maar dat doet aan het geheel niets af. Normale druk.

À propos de Clive Cussler

Clive Cussler, né le 15 juillet 1931 à Aurora en Illinois aux États-Unis et mort le 24 février 2020 en Arizona, est un romancier et chasseur d'épaves américain.

Il est surtout connu pour ses romans qui mettent en vedette l'aventurier imaginaire Dirk Pitt.

Biographie

Clive Cussler a grandi à Alhambra (Californie). Après des études au collège communautaire de Pasadena, il s’engage dans l’armée de l’air pendant la guerre de Corée et travaille à Hickam Field (Hawaï) comme mécanicien d’avions.

Il entre ensuite dans la publicité où il devient rédacteur puis concepteur pour deux des plus grandes agences de publicité américaines, écrivant et produisant des spots publicitaires pour la radio et la télévision, qui reçoivent plusieurs récom…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions