Een Amerikaans ouderpaar uit de lagere middenklasse is zeer verbaasd als hun dochter ervoor kiest naar een dure privé-kostschool te gaan, waar ze zo haar best moet doen dat ze haar identiteit dreigt te verliezen.
Sujet
Internaten
Titre
Prep
Auteur
Curtis Sittenfeld
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Prep
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2006
430 p.
ISBN
90-234-1845-X

Commentaires

Prep is een brok tienerverdriet en frustratie die door Curtis Sittenfeld tot literatuur werd gesmeed. Een zedenschets die leest als een thriller. Het verhaal is zoals het leven van elke doorsnee tiener evenwel banaal. Het is Sittenfeld die je door haar verteltalent vanaf de eerste pagina's meesleurt in het waggelende leven van het hoofdpersonage. De komende 428 pagina's laat ze je ook niet meer los.

Lee Fiora uit Indiana komt met behulp van een beurs op de dure kostschool Ault terecht. Wat voor haar de tijd van haar leven had moeten zijn, wordt een strijd met puberhormonen en een omgeving waar ze zich niet thuis voelt. De ooit vrolijke Lee wordt een gesloten meisje met weinig vriendinnen. Sociale isolatie versterkt de werking van puberhormonen. Feestjes gaan aan haar voorbij en elk contact met jongens is een psychologische lijdensweg.

Prep is moeilijk een 'klassieke' ontwikkelingsroman te noemen. In de vier jaar die we met Lee doorbrengen, is er immers wein…Lire la suite
Lee Fiora, een veertienjarig Amerikaans meisje afkomstig uit de lagere middenklasse, kiest ervoor om naar de dure en prestigieuze kostschool Ault te gaan als ze daarvoor een beurs krijgt. Dit tot verbazing van haar ouders. Op Ault komt Lee in een voor haar totaal onbekende wereld terecht: de wereld van de happy few. Gedurende de vier jaar dat Lee op Ault zit, worstelt ze met haar identiteit, haar plaats in de groep, haar houding zowel ten opzichte van docenten als van haar ouders, die ze langzamerhand ontgroeit. Ook worstelt ze met verliefdheid. Dit 'coming-of-age'-verhaal, het debuut van een jonge Amerikaanse, werd in Amerika vrij goed ontvangen. Er zijn plannen om het boek te verfilmen. Vrij kleine druk.