Livre
Néerlandais

Grote beer, kleine beer

David Bedford (auteur), Jane Chapman (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Tijs de ijsbeer wil graag groot zijn, zoals zijn moeder. Zij laat hem zien hoe het is om groot te zijn. Prentenboek met grote schilderingen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Beren, Opgroeien
Titre
Grote beer, kleine beer
Auteur
David Bedford 1969-
Dessinateur
Jane Chapman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Big bear little bear
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Veltman, 2011 | Autres éditions
20 p. : ill.
ISBN
9789048304752 (hardback)

Commentaires

Kleine beer Tijs wil graag zo groot worden als moeder ijsbeer en vraagt zich af wat hij dan allemaal zal kunnen. Zijn moeder neemt hem daarom mee op een spannende tocht door het sneeuwlandschap.

De ijsberen worden in hun natuurlijke omgeving afgebeeld: in een wereld van sneeuw en ijs dus. Niet meteen de spannendste achtergrond voor een illustrator, maar Jane Chapman heeft dit mooi opgelost door af en toe een andere kleurtint te gebruiken: van lichtblauw over zacht paars tot pastelgroen. Bovendien wordt gefocust op de ijsberen. Telkens worden zij in een andere positie uitgebeeld: liggend, zwemmend, staand, gehurkt, springend, rollebollend... Chapman heeft elk perspectief uitgeprobeerd. Zij sluit het verhaal af met een close-up van een slapende mama beer met Tijs in een innige knuffel.

Hoewel de illustratrice haar uiterste best heeft gedaan om met beperkte middelen een interessant prentenboek te tekenen, gaan de schattige beren na een tijdje toch flink vervelen. Je wordt…Lire la suite
Kleine Beer trekt met zijn moeder ijsbeer door de sneeuw om te stoeien, te rennen en te zwemmen. Hij wil graag alles leren om groot te worden, maar komt erachter dat het eigenlijk ook heel fijn is om klein te zijn. Vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken en een gewatteerd omslag. In hoofdzakelijk blauwe en witte zachte tinten is de poolomgeving natuurgetrouw geschilderd. Hier en daar zijn de dikke penseellijnen te zien. Ook de beren zijn levensecht en hun bewegingen zijn goed getroffen. De platen zijn meestal over twee pagina's afgedrukt met de tekst op een effen, leeg gedeelte in de tekeningen. Wat inhoud betreft niet bijzonder origineel, maar wel herkenbaar. Vertederend prentenboek om met peuters en kleuters te bekijken en voor te lezen. Heruitgave op iets kleiner, vierkant formaat en zonder voelelement. Vanaf ca. 3 jaar.

Grote Beer, Kleine Beer

Kleine Beer wil graag net zo groot zijn als zijn mama. Maar ook al gaat hij helemaal rechtop staan, toch is hij nog lang niet zo groot als zijn mama. Hij is ook nog niet zo snel en kan ook nog niet zwemmen. Samen met mama stoeit, rent, vliegt en rolt hij in de sneeuw. Kleine Beer vindt dit zo leuk dat hij het toch fijn vindt om nog een tijdje klein te blijven en dicht bij zijn mama in slaap te vallen.
Stevig kartonboekje met een zachte kaft. Op de voorzijde zijn de titel en de sneeuwvlokjes met licht reliëf aangebracht waardoor je ze tactiel kan waarnemen. Dit schept verwachtingen voor de inhoud, maar eens je het boekje openslaat, zie je enkel gewone afbeeldingen van water, ijs en sneeuw met mama en kleine ijsbeer. Er zit zeer weinig variatie in de afbeeldingen, behalve lichte kleurschakeringen, de houdingen en de mimiek van de ijsberen. Het zijn echter de typische afbeeldingen die je in zoveel boekjes over ijsberen ziet.
De inhoud gaat vooral over het fysieke groot worden…Lire la suite

Grote Beer Kleine Beer

Kleine Beer wil zo groot worden als zijn moeder. Moeder Beer zal hem eens laten zien hoe het is om groot te zijn. Je moet hard kunnen rennen en zwemmen. Kleine Beer is vol bewondering voor zijn moeder. Moeder Beer brengt Kleine Beer op haar rug terug naar hun hol, ze zijn allebei moe van al dat stoeien. Kleine Beer komt tot het besluit dat hij niet te vlug groot wil worden. Ook Moeder Beer vindt haar beertje precies goed. En lekker knus tegen de vacht van zijn moeder, valt Kleine Beer in slaap. De zachte velletjes van Moeder Beer en Kleine Beer kan je het hele boek door voelen. Dit is misschien leuk voor jonge kinderen. Voor het overige zijn de prenten nogal saai: steeds de twee ijsberen tegen een egale en weinig uitgewerkte achtergrond. Het verhaal brengt ook weinig nieuws.


À propos de David Bedford

David Vickerman Bedford (né le 4 août 1937 à Hendon, Londres, mort le 1er octobre 2011) est un compositeur et musicien britannique. Il a travaillé dans le domaine de la musique pop tout comme dans le monde de la musique classique.

David Bedford a notamment collaboré avec Kevin Ayers et Mike Oldfield.

Liens externes

  • Portail de la musique
  • Portail du Royaume-Uni