Livre
Néerlandais

Uit de tijd vallen : een verhaal in stemmen

David Grossman (auteur), Ruben Verhasselt (traducteur)

Uit de tijd vallen : een verhaal in stemmen

Genre:
Titre
Uit de tijd vallen : een verhaal in stemmen
Auteur
David Grossman 1954-
Traducteur
Ruben Verhasselt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Nofeel mi-choets la-zeman
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2012
143 p.
ISBN
9789059363632 (hardback)

Commentaires

Uit de tijd vallen is een ‘verhaal in stemmen’. Elke zin wordt in de mond van een van de sprekers gelegd. Deze sprekers krijgen slechts de algemeenst mogelijke omschrijvingen. Ze zijn de dramatis personae van een uitvoerbaar werk dat nog het meest aan het libretto voor een klassiek hoorspel doet denken. Grossman kon deze tekst schrijven omdat, of nadat, hij een vijftal jaren had gezwegen over de dood van zijn twintigjarige zoon. Na vijf jaar rouw ligt hier nu een tekst waarin hij dat verlies (tegelijk met de onmogelijkheid om te rouwen) evoceert, vertaalt, bewerkt, verwerkt en aan zijn lezers te overdenken geeft. Enkele alternatieve genres functioneren samen in één tekst. Eén daarvan is het sprookje (naast poëzie, drama en verhaal). De tijd is een vage tijd, de ruimte een vage ruimte. Uit deze keuze kan nooit een roman voortkomen, want romans leven van een specifieke tijd en specifieke ruimte.
De historie begint met de vervreemding tussen een man en een vrouw na de dood van …Lire la suite
In Nederland schreven Anna Enquist en A. F. Th. van der Heijden over het verlies van een kind. De Israëlische schrijver David Grossman ('Zigzagkind', 'Zie: liefde') verloor vijf jaar geleden een zoon op het slagveld. Grossman's rouwzang vol stemmen van ouders die hun kind hebben verloren, leest als een hoorspel. Zijn sterk poëtische taal cirkelt rond het leed, dat amper te beschrijven is. Het verhaal kruipt altijd weer terug naar het verlies en het gemis. Rijk aan inhoud en rijk aan beelden heeft Grossman een indringend en aangrijpend verhaal verteld dat eigenlijk geen verhaal meer is. Wie uit de tijd valt leeft alleen nog voort in de herinnering van hen die hem of haar lief hadden. Kleine druk.

À propos de David Grossman

David Grossman (en hébreu : דויד גרוסמן), né le 25 janvier 1954 à Jérusalem, est un écrivain israélien, auteur de romans, d'essais et de livres pour la jeunesse. C'est l'une des figures de la littérature israélienne.

Biographie

Son père est originaire de Galicie. David Grossman étudie la philosophie et le théâtre à l'université hébraïque de Jérusalem.

Il travaille comme correspondant à Kol Israel, la radio nationale d'Israël. Il est l'un des présentateurs de Cat in a Sack, un programme pour enfants diffusé de 1970 à 1984. Son livre Duel est la première pièce de théâtre radio-diffusée. Avec Dani Eldar, il présente la populaire série radio au ton absurde Stutz (terme yiddish pour : « cela peut arriver »).

Il se rend célèbre avec sa première œuvre, Le Vent jaune (הזמן הצ…En lire plus sur Wikipedia