Livre
Néerlandais
Essay over de geschiedenis van het ministaatje Neutraal-Moresnet, dat meer dan een eeuw Nederland, België en Duitsland als gemeenschappelijk buurland heeft verbonden.
Titre
Zink
Auteur
David Van Reybrouck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
63 p. : ill.
Note
Uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 2016
ISBN
9789403105604 (hardback)

Commentaires

Moresnet Een pizzapunt geopolitiek

Zink vertelt het verhaal van Neutraal Moresnet, ooit een ministaat rond een zinkmijn, nu een dorp als een ander in Duitstalig België. De ongelooflijke geschiedenis inspireerde David Van Reybrouck tot een elegant essay over grenzen die levens veranderen.

David Van Reybrouck heeft jetlag. Hij is pas terug uit Indonesië, waar hij research naar de beladen geschiedenis doet voor een boek dat de opvolger moet worden voor zijn internationaal bejubelde Congo. Tussen Congo en Indonesië hield hij even halt in een vergeten uithoek van België, Neutraal Moresnet, een dorp dat van 1816 tot 1920 een 'land' was. Het levert ons Zink op, een boeiend essay van een zestigtal bladzijden, geschreven volgens het beproefde empathische recept van Congo.

Zink is een opdrachtwerk; het is het Boekenweekessay, een jaarlijkse traditie in Nederland. Omdat het voor het eerst ook in Vlaanderen te koop is, vroeg de CPNB, de Nederlandse boekenvakorganisatie, een Vlaming om het te schrijven - en dan nog liefst over een Duits onderwerp, omdat Nederland en Vlaanderen dit jaar de eregasten zijn op de Frankfurter Buchmesse. Van Reybrouck sloeg de invitatie af, tot hem het onderwerp Neutraal Moresnet te binnen viel. '…Lire la suite

Dit uitgaafje is een handelseditie van het Boekenweekessay 2016. Na de val van Napoleon in 1815 vergaderden Oostenrijk, Pruisen, Rusland en het Verenigd Koninkrijk tijdens het Congres van Wenen om in Europa nieuwe staatkundige grenzen vast te stellen. Hierbij ontstond het dwergstaatje Neutraal Moresnet met als 'hoofdstad' het dorpje Kelmis. Moresnet was een condominium en kwam onder leiding te staan van een Nederlandse en Pruisische commissaris. Het heeft bestaan van 1816 tot 1920. Het enige middel van bestaan was de winstgevende zinkmijn Altenberg. Veel inwoners spraken het Esperanto als voertaal. De auteur verhaalt over mensen, de staatsgreep, de grote postzegeloorlog en het leven van Moresnet in het algemeen. Als een rode draad loopt het leven van Emil Rixen door dit boek (de man met de vier nationaliteiten). Dit prettig leesbare essay is voorzien van drie landkaartjes van de steeds veranderde staatkundige grenzen. Zeer aanbevelenswaardig en een goede aanvulling op de reeds bestaan…Lire la suite

À propos de David Van Reybrouck

David Grégoire Van Reybrouck, né à Bruges le 11 septembre 1971, est un scientifique, historien de la culture, archéologue et écrivain belge d'expression néerlandaise.

Il a obtenu plusieurs grands prix littéraires.

Biographie

Van Reybrouck a grandi en Flandre-Occidentale à Assebroek (Bruges) dans une famille catholique possédant une culture littéraire.

Un de ses grands-pères, Grégoire De Bouvere, fortement inspiré par la Jeunesse ouvrière chrétienne (JOC) où il militait, travaillait comme relieur chez l'éditeur brugeois Desclée de Brouwer. Chez son grand-père Van Reybrouck, David trouva de quoi apaiser sa soif de lecture, entre autres de nombreux livres édités par le Davidsfonds.

Son père, Dirk Van Reybrouck (1939-2006), fut ingénieur des chemins de fer et travailla de 1962 à 1966 pour les Chemins de Fer du Bas-Congo-Kat…En lire plus sur Wikipedia