Livre
Français

Les loyautés : roman

Vier personen: een mentrix, twee leerlingen en de moeder van een van hen vertellen over wat ze voelen. Wat gebeurt er als er drank in het spel is en hoelang blijf je zwijgen om trouw te blijven aan die ander.
Titre
Les loyautés : roman
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Langue
Français
Éditeur
Paris: JC Lattès, 2018
205 p.
ISBN
9782709661584 (paperback)

Commentaires

Achtste boek van een zeer geliefd schrijfster (1966) wier boeken vertaald zijn in meerdere talen. Eerst volgt een uitleg over de titel. In hoeverre blijven we trouw aan iemand en aan onszelf? Tot hoever gaan we? Elk hoofdstuk heeft een voornaam. Hélène, Théo, Mathis et Cécile. Hélène is mentrix van de klas waarin Théo en Mathis zitten. Beiden zijn 13. Met de ouders van Théo is het hopeloos mis. Ze zijn gescheiden, zijn vader is werkloos, verwaarloost het huis en zichzelf. Hélène maakt zich zorgen over Théo die erg afwezig is tijdens de les. De schoolarts kan echter niets ontdekken. Cécile is de moeder van Mathis. Ze is in therapie en vooral bezig met zichzelf en haar man die dag en nacht computert. Mathis als eenling en Théo die respect afdwingt hebben aan een half woord genoeg. Onder de trap op school die naar de kantine leidt vinden de twee een schuilplaats om alcohol te drinken. Mathis laat zich overhalen door Théo om geld te stelen van zijn moeder. Een oudere leerling koopt de dr…Lire la suite

À propos de Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Image by Ji-Elle

Delphine de Vigan est une romancière, scénariste et réalisatrice française, née le 1er mars 1966 à Boulogne-Billancourt.

Elle est l'autrice de dix romans dont D’après une histoire vraie, couronné par le prix Renaudot et le prix Goncourt des lycéens en 2015.

Biographie

Carrière

Après une formation au CELSA et divers emplois successifs, Delphine de Vigan devient directrice d’études dans un institut de sondage.

Sous le pseudonyme de Lou Delvig, elle écrit son premier roman, qu'elle qualifie de « fiction autobiographique » : Jours sans faim (2001),, qui raconte le combat d’une jeune femme contre l’anorexie. Un recueil de nouvelles et un second roman suivent en 2005, publiés sous son vrai nom. En lire plus sur Wikipedia