Livre
Néerlandais

Buitenbeen

Dirk Bracke (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Delphine zit in een rolstoel en daar baalt ze van. Wanneer ze een uitnodiging ontvangt voor een filmauditie, denkt ze geen kans te maken. Dan ontmoet ze lotgenoot Robin, die haar dingen laat doen die ze nooit voor mogelijk hield.
Titre
Buitenbeen
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Waasmunster: Abimo, 2006
136 p.
ISBN
90-59322-77-0 9789059322776 (hardback)

Commentaires

Buitenbeen verscheen voor het eerst in 2006. Het verhaal gaat over Delphine, die bij haar geboorte een hersenbloeding kreeg en daardoor in een rolstoel zit. Haar beperking stelt haar voor moeilijkheden, maar daarnaast wordt ze ook geconfronteerd met gewone tienerissues als verliefd worden, uitgaan en gepest worden. Om Delphines situatie beter uit de verf te doen komen, riep Dirk Bracke haar tweelingzus Eva in het leven. De zusjes zijn identiek, maar Eva heeft de hersenbloeding niet gehad. Eva’s leven is dan ook een pijnlijke afspiegeling van hoe Delphines leven had kunnen zijn. Daarnaast is er ook Robin, een jongen zonder vingers die Delphine op een feest ontmoet. Delphine en Robin begrijpen elkaar omdat zij met gelijkaardige vooroordelen moeten omgaan. Ondertussen krijgt Delphine een uitnodiging voor een filmauditie en begint ze te dromen over een carrière als actrice. Ze wordt echter het slachtoffer van pedofilie via internet. Om het boek een happy ending te geven wordt de da…Lire la suite
Dit boek is tot stand gekomen doordat zeven jongeren met een lichamelijke handicap het verhaal over hun leven op papier wilden hebben en daarvoor op zoek gingen naar een geschikte auteur. Delphine en Eva (beiden 15) zijn een tweeling. Alleen zit Delphine in een rolstoel en Eva niet. En dus kan Eva alleen naar school fietsen, terwijl Delphine met de auto moet worden gebracht. Eva is veel zelfstandiger en mag veel meer dan haar tweelingzus. Gelukkig mag Delphine wel naar een feestje en daar ontmoet ze Robin. Hij schiet haar te hulp wanneer haar rolstoel ondersteboven valt. Deze twee zijn al snel verliefd op elkaar en samen durven ze veel meer te ondernemen dan alleen. Prettig geschreven en overtuigende jeugdroman. Mooi klein gehouden verhaal over de dagelijkse frustraties, maar ook de leuke dingen in het leven van een gehandicapte puber die er net zo goed als anderen van droomt om actrice te worden. Vanaf ca. 12 jaar.

Buitenbeen

Delphine is een meisje van vijftien jaar dat ten gevolge van een hersenbloeding bij de geboorte in een rolstoel zit. Ze probeert op dezelfde manier als haar leeftijdsgenoten door het leven te gaan, maar ze wordt vaak beperkt door haar handicap. Het contrast tussen haar leven en dat van haar tweelingzus is dan ook groot. Maar Delphine is een doorzetter en ze grijpt de kansen die ze aangeboden krijgt. Zo gaat ze in op de vraag om deel te nemen aan een filmauditie en gaat ze naar een jongerenfuif. Dit wordt niet zo'n aangename belevenis voor haar tot op het moment dat ze Robin tegenkomt. Hij heeft ook een handicap en het klikt heel snel tussen hen. Door Robin komt ze meer buiten en kan ze dezelfde ervaringen opdoen als haar leeftijdsgenoten. Haar hoop op een filmrol wordt echter de kop ingedrukt doordat er andere motieven achter de vraag zaten. Maar door een gelukkig toeval krijgt ze toch nog een rol in een film aangeboden.
Dit boek werd geschreven door Dirk Bracke op basis van de …Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia