Livre
Néerlandais

Dichtbij ver weg

Dirk Nielandt (auteur), An Candaele (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Aan de hand van allerlei concrete en abstracte voorbeelden worden de begrippen 'ver weg' en 'dichtbij' uitgelegd. Prentenboek met expressieve collages in enkele kleuren. Vanaf ca. 6 jaar.
Titre
Dichtbij ver weg / Dirk Nielandt ; illustraties An Candaele
Auteur
Dirk Nielandt
Dessinateur
An Candaele
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789059080454 (hardback)

Commentaires

Dichtbij ver weg van Dirk Nielandt raakt impliciet een aantal filosofische thema's, en de illustraties van An Candaele vormen hierbij een belangrijke onderbouw. Vaak worden prentenboeken voorgelezen en is er dus interactie mogelijk tussen kind(eren) en volwassenen. Een geschikt filosofisch prentenboek zoals Dichtbij ver weg stimuleert de vragen van de kinderen, zonder een sluitend antwoord te geven. Niet toevallig bestaat de tekst van Dirk Nielandt voor een groot deel uit vragen: "Komen winter en zomer dan nooit dichtbij?", of "Als papa boos is, zijn de knuffels ver weg. Is papa dan ver weg?" De vragen die Dichtbij ver weg bij de lezer oproept, zijn van velerlei aard. Verschillende uitspraken en illustraties vragen een wetenschappelijke uitleg: zo zie je bv. dat een personage kleiner wordt wanneer het verder weg is en groter wanneer het dichterbij komt. Kinderen benaderen deze vragen even filosofisch als de pre-socratici, die een metafysische verklaring zochten vo…Lire la suite
Vierkant prentenboek waarin de begrippen ver weg en dichtbij worden gevisualiseerd. De relatie met de rest van de tekening is daarbij belangrijk. Niet alleen de letterlijke en figuurlijke betekenis van deze woorden worden verbeeld. Ook de betrekkelijkheid van deze begrippen krijgt aandacht. De voorbeelden zijn duidelijk. Jammer is dat er totaal geen verhaal achter de voorbeelden steekt. Het boek lijkt door de uitvoering aanvankelijk voor kleuters, maar dit is qua abstractieniveau wel erg hoog gegrepen. B.v. "Als papa boos is, zijn de knuffels ver weg. Is papa dan ver weg?" Tekst en onderwerp zijn meer geschikt voor 6- à 7-jarigen, die bovendien het boek zelf kunnen lezen. Als inleiding tot of aanvulling op een discussie over de begrippen 'ver weg' en 'dichtbij' zeker bruikbaar. Prentenboekje met vrolijke tekeningen in gecombineerde techniek voornamelijk in de kleuren roodbruin, grijs en aqua, en eenvoudige tekst in een zeer grote, vette letter.