Bedrieglijke zaken

Donna Leon (auteur)
Commissaris Brunetti krijgt bezoek van een jonge vrouw met een vreemde vraag; kort daarna wordt zij vermoord aangetroffen.
Extra subject
DET, Detective, Romans, misdaad
Titre
Bedrieglijke zaken
Auteur
Donna Leon
Langue
Néerlandais
Titre original
Wilful behaviour
Éditeur
Amsterdam: De Boekerij, 2002
256 p.
ISBN
90-225-3232-1

Plusieurs formats:

Commentaires

Ondertussen de elfde in de reeks politieromans met als achtergrond de waterwereld van Venetië met zijn schaduwrijke kanalen en zijn met verval bedreigde pallazo's. Ook de flegmatieke Commisario Guido Brunetti is weer van de partij, en in zijn gestage strijd tegen de misdaad, wordt hij ook nu weer bijgestaan door Paola, zijn bevallige en intelligente vrouw van aristocratische komaf.

De intrige neemt een vliegende start wanneer Brunetti bezoek krijgt van een van Paola's studenten met het verzoek eerherstel te bekomen voor een misdaad begaan door haar grootvader vele jaren geleden. De commissaris is niet van plan zich in te laten met de verzuchtingen van een trouwe kleindochter, maar als Claudia Leonardo later vermoord wordt, krijgt Brunetti het onderzoek in de zaak toegewezen. De jonge dame had geen nog levende naaste familie en leed een eenzelvig bestaan, met als uitzondering haar vriendschapsrelatie met een oudere Oostenrijkse dame, de gewezen geliefde van haar grootvader, zo b…Lire la suite
Elfde politieroman met commissaris Guido Brunetti in de hoofdrol, gesitueerd in Venetië. Dit keer komt het plot via de vrouw van Brunetti binnen. Een studente van deze literatuurdocente wil posthuum eerherstel voor haar grootvader, die vanwege - volgens haar onbewezen - oorlogsmisdaden in een vreselijke psychiatrische inrichting is gestorven. Na de moord op die studente blijken veel gegevens uit deze voor veel Italianen traumatische periode verdwenen, maar met zijn computervaardige assistente en een bevriend kunstenaar ontmaskert Brunetti een aantal ogenschijnlijk achtenswaardige personen en instellingen. Weer veel gemopper over corruptie en gebrek aan historisch besef, en aandacht voor culinaire genoegens en pittoresk Venetië. Niet Leons sterkste boek qua opbouw en plot, maar toch weer aardig. Voor liefhebbers van Italiaanse cultuur en maatschappelijke verhoudingen en degelijk politiewerk. Vrij kleine druk.

À propos de Donna Leon

Donna Leon (/ˈdɒnə ˈliːɒn/), née le 28 septembre 1942 à Montclair, New Jersey, est une romancière américaine.

Biographie

Donna Leon est élevée dans une famille catholique proche du parti démocrate. Ses grands-parents paternels étaient espagnols et ses grands-parents maternels irlandais et allemands. Elle grandit à Bloomfield, dans le New Jersey. Ses parents mettent fortement l'accent sur l'éducation de leur fille. Mais, comme les héros de ses livres Guido Brunetti, Paola Falier et leurs enfants Raffaele et Chiara, qui « forment une sorte de famille idéale », Donna Leon se rappelle avoir été élevée dans une famille « très heureuse ».

Elle soutient une thèse sur Jane Austen. D'après le Guardian : « Donna Leon enseignait en Iran et terminait une thèse sur Jane Aust…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions