Dood van een maestro

Donna Leon (auteur)
Tijdens een pauze in de opvoering van La Traviata in de opera van Venetie͏̈ wordt een beroemd dirigent dood aangetroffen.
Extra subject
Romans, Thrillers
Titre
Dood van een maestro
Auteur
Donna Leon
Langue
Néerlandais
Titre original
Death at La Fenice
Éditeur
Amsterdam: De Boekerij, 1996
216 p.
ISBN
90-225-2075-7

Plusieurs formats:

Commentaires

Tijdens de pauze van een opera-uitvoering in het beroemde Venetiaanse theater La Fenice wordt de wereldberoemde dirigent Helmut Wellauer dood aangetroffen in zijn kleedkamer. Hij is vergiftigd. Zijn dood veroorzaakt heftige deining in het deftige Venetië. Voor commissaris Guido Brunetti wordt het een bijzonder moeilijke klus om de dader van deze laffe gifmoord te pakken te krijgen. Moet hij zoeken in het duistere oorlogsverleden van de maestro of misschien bij zijn artistieke vijanden? Ligt de oplossing in de homofobie van de oude dirigent of zit zijn jonge echtgenote er voor iets tussen? Een moordzaak die veel wegheeft van een labyrint en als dusdanig heel goed op zijn plaats is in Venetië met zijn doolhof van kanalen en doodlopende straatjes. Dit decor en de knappe figuur van commissaris Brunetti tillen deze sfeervolle detective boven de middelmaat uit. [Geert Swaenepoel]
De beroemde dirigent Wellauer wordt tijdens een pauze in La Traviata in de opera van Venetië dood in zijn kleedkamer aangetroffen. Doodsoorzaak: cyaankali in de koffie. Het is voor commissaris Guido Brunetti een heel karwei om uit het grote aantal in de opera aanwezige mensen een paar verdachten te selecteren, daarbij danig tegengewerkt door zijn superieur, de blaaskaak en baantjesjagende prefect Patta. Een sympathieke speurder verricht zijn werk in een typisch Venetiaans decor. Italiaanse toestanden spelen een flinke rol, en het lijkt een wonder dat iemand daarin normaal zijn werk kan doen. Het deductiewerk is belangrijker dan een grote dosis spanning; actie is dan ook grotendeels afwezig. Wel een overtuigend plot, een verrassende ontknoping en een flinke dosis ironie, hetgeen van het boek voor de liefhebber een echte aanrader maakt. Kleine druk.

À propos de Donna Leon

Donna Leon (/ˈdɒnə ˈliːɒn/), née le 28 septembre 1942 à Montclair, New Jersey, est une romancière américaine.

Biographie

Donna Leon est élevée dans une famille catholique proche du parti démocrate. Ses grands-parents paternels étaient espagnols et ses grands-parents maternels irlandais et allemands. Elle grandit à Bloomfield, dans le New Jersey. Ses parents mettent fortement l'accent sur l'éducation de leur fille. Mais, comme les héros de ses livres Guido Brunetti, Paola Falier et leurs enfants Raffaele et Chiara, qui « forment une sorte de famille idéale », Donna Leon se rappelle avoir été élevée dans une famille « très heureuse ».

Elle soutient une thèse sur Jane Austen. D'après le Guardian : « Donna Leon enseignait en Iran et terminait une thèse sur Jane Aust…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions